>
  4 min. čitanja

BRUDET I PURA - Jednostavni domaći recepti

BRUDET I PURA - Jednostavni domaći recepti
Foto: Marijan Zujić

Za dobro jelo, ne trebaju nam preskupi restorani, jer se može skuhati i na tronogama na vatri. Brujet (=brudet) se razlikuje od mjesta do mjesta ali i od kuće do kuće. Svi imaju neki svoj „najbolji“ način spremanja, uglavnom su slični s malim razlikama. Nekada je to bilo jelo siromašnog puka, a danas se poslužuje u restoranima kao delicija.

Brujet se na ovaj način se može spremati i od druge riječne ili morske ribe: škarpine, lubina, komarče, ugora, pauka, bežmeka, kokota, cipala… Najbolji brujet je od miješane morske ribe u koji se može dodati i poneki rak poput žbirca, grancigule, škampa… Ovo je moj način spremanja brujeta.

Priprema:

U plićoj široj posudi najprije se na maslinovom ulju uprži na kockice dosta nasjeckane kapule (crveni luk, oko 0,8 kg) i kad počne mijenjati boju (požuti i postane staklasta) ubaci se sitno sjeckani češnjak (4-5 češanja/zrna) 2-3 lovorova lista, domaće ljute paprike (oko 2-3 komada ovisno o veličini i ljutosti paprike) sitno sjeckane oguljene rajčice (oko 1,2 kg).

Nakon petnaestak minuta dodati očišćenu ribu. Zatim se dodaju začini, sol i papar a pred sam kraj kuhanja nasjeckano peršinovo lišće.Kuha se dok riba ne omekša, zavisno od vrste ribe, oko 30-40 minuta, dok brujet ne postane dovoljno gust.

Pred sam kraj kuhanja još jednom provjeriti okus a po potrebi još posoliti. Kuhanje brujeta je jednostavno ali treba imati iskustva, ugoditi okus koji vam odgovara, osobito količinu ljute paprike i kvasine.

Ukoliko dođu nenajavljeni gosti, ako nema dovoljno brujeta, potrebno je samo pojačati količinu ljute paprike i bit će dovoljno za sve.

Ukoliko nije sezona rajčica, umjesto njih se može upotrijebiti konšerva, koncetrat rajčice ili kupovna pasirana rajčica. Prije se neretvanski brujet pripremao na ognjištu u glinenoj posudi kutlači što je danas rijetkost.

Uobičajeno se poslužuje s kukuruznom purom (palentom). Domaću puru potrebno je miješati do 15 minuta, jer je domaća pura tvrđa od instant palente iz industrijske proizvodnje.

U slast!

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Brudet od riblje mišance | | Morski HR
Pojam riblje mišance nećete pronaći u rječnicima, niti u Wikipediji. Ali, ribari, prodavači na peškarijama i riblji gurmani vrlo dobro znaju o čemu je riječ. Ta mišanca predstavlja više vrsta riba
RIBLJA PRIČA Brudet od srdela | | Morski HR
Brudet/brodet/brujet, u različitim dijelovima Lijepe naše različiti nazivi za isto jelo. Brudet je jelo od morske ribe. Obično se priprema od više vrsta riba, no mi vam donosimo jelo za brudet
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Hobotnica na brodet | | Morski HR
Dok se prije trideset, i više godina, hobotnica se uopće nije nudila u restoranima. Imali smo je priliku puno češće imati za obiteljske objede. Moj otac, koji je ribar cijeli život, kaže da je u
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Inćuni na brodet | | Morski HR
Ovo je jelo koje je za po ure postalo kraljicom naše trpeze, usudila bi se reći, od davnina. Kako se ljeto primaklo, tako je na placi sve teže doć do freške ribe za brodet. Upravo sam s tom namjerom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.