>
Za dobro jelo, ne trebaju nam preskupi restorani, jer se može skuhati i na tronogama na vatri. Brujet (=brudet) se razlikuje od mjesta do mjesta ali i od kuće do kuće. Svi imaju neki svoj „najbolji“ način spremanja, uglavnom su slični s malim razlikama. Nekada je to bilo jelo siromašnog puka, a danas se poslužuje u restoranima kao delicija.
Brujet se na ovaj način se može spremati i od druge riječne ili morske ribe: škarpine, lubina, komarče, ugora, pauka, bežmeka, kokota, cipala… Najbolji brujet je od miješane morske ribe u koji se može dodati i poneki rak poput žbirca, grancigule, škampa… Ovo je moj način spremanja brujeta.
U plićoj široj posudi najprije se na maslinovom ulju uprži na kockice dosta nasjeckane kapule (crveni luk, oko 0,8 kg) i kad počne mijenjati boju (požuti i postane staklasta) ubaci se sitno sjeckani češnjak (4-5 češanja/zrna) 2-3 lovorova lista, domaće ljute paprike (oko 2-3 komada ovisno o veličini i ljutosti paprike) sitno sjeckane oguljene rajčice (oko 1,2 kg).
Nakon petnaestak minuta dodati očišćenu ribu. Zatim se dodaju začini, sol i papar a pred sam kraj kuhanja nasjeckano peršinovo lišće.Kuha se dok riba ne omekša, zavisno od vrste ribe, oko 30-40 minuta, dok brujet ne postane dovoljno gust.
Pred sam kraj kuhanja još jednom provjeriti okus a po potrebi još posoliti. Kuhanje brujeta je jednostavno ali treba imati iskustva, ugoditi okus koji vam odgovara, osobito količinu ljute paprike i kvasine.
Ukoliko dođu nenajavljeni gosti, ako nema dovoljno brujeta, potrebno je samo pojačati količinu ljute paprike i bit će dovoljno za sve.
Ukoliko nije sezona rajčica, umjesto njih se može upotrijebiti konšerva, koncetrat rajčice ili kupovna pasirana rajčica. Prije se neretvanski brujet pripremao na ognjištu u glinenoj posudi kutlači što je danas rijetkost.
Uobičajeno se poslužuje s kukuruznom purom (palentom). Domaću puru potrebno je miješati do 15 minuta, jer je domaća pura tvrđa od instant palente iz industrijske proizvodnje.
U slast!
Marijan Zujić
PROČITAJTE JOŠ:
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev