>
  3 min. čitanja

DALMATINSKI USKRS Ovo su uskršnji običaji od Dubrovnika do Zadra

DALMATINSKI USKRS Ovo su uskršnji običaji od Dubrovnika do Zadra
Foto: Željko Krnčević

Dalmatinski uskrsni običaji duboko su ukorijenjeni u tradiciji, vjeri i načinu života stanovništva, s brojnim lokalnim varijacijama. Donosim ti detaljan pregled najvažnijih uskrsnih običaja u Dalmaciji – od priprema u Velikom tjednu do samog Uskrsa, s naglaskom na to što se moralo, a što nije smjelo raditi, i koje su specifične tradicije prisutne u različitim gradovima i mjestima.

Veliki tjedan – pripreme za Uskrs

Što se radilo?

  • Čišćenje kuće i dvorišta: Sve se moralo oprati i očistiti do Uskrsnog jutra – simbolično čišćenje grijeha i priprema za novi početak.
  • Post i nemrs: Od Pepelnice pa do Velike subote, osobito na Veliki petak, strogo se postilo. Jela su se jela „na ulje“ – bez mesa i mliječnih proizvoda.
  • Ispovijed i pričest: Obavezno za sve vjernike u tjednu prije Uskrsa.
  • Bojanje jaja ("pisanica"): Tradicionalno se jaja bojala prirodnim bojama – lukovinom, ciklom, travama (npr. list peršina se pritisne uz jaje, zaveže u najlon čarapu i kuha u lukovini).
  • Pečenje pogača i kruha: Posebno poznate dalmatinske sirnice (slatke pogače sa šećerom i aromom citrusa).

Zabranjene aktivnosti

– Izbjegavanje teških poslova tijekom Svetog trodnevlja (od Velikog četvrtka do subote), posebno na poljima, jer se vjerovalo da je u zemlji "pokopan Isus Krist".
– Krvarenje i ozljeđivanje bilo strogo izbjegavano na Veliki petak, što je dovodilo do ograničenja fizičkih aktivnosti.
– Sprovodi, vjenčanja i slavlja nisu se održavali tijekom Velikog tjedna.

Posebne tradicije uoči Uskrsa

– Vezivanje crkvenih zvona na Veliki četvrtak u Dalmaciji, dok dječaci škegrtaljkama obavještavaju o molitvenim časovima.
– Procesija za križem (Hvarska procesija za križen) – noćna procesija na Hvaru koja se održava nekoliko stoljeća.
– "Barabani" u Sinjskoj Krajini: prutići koje su ljudi nosili u crkvu na blagoslov na Veliki petak, a potom ih postavljali iznad vrata za stoku kako bi štitili imovinu.
– Crno vino se pilo na Veliki petak kao simbol Kristove krvi.

Regionalni običaji diljem Dalmacije

Hvar

– Procesija za križen (najpoznatija na Hvaru): noćni ophod s križem koji traje 8 sati, pratitelji pjevaju starinske pjesme.
– Bdjenje uz Kristov grob organiziraju lokalne udruge u crkvama

Sinj i Dalmatinska zagora

– Uskrsni doručak na otvorenom u Sinju s tradicionalnim jelima poput sirnice i mladog pršut.
– Udaranje barabanom po klupama u crkvi na Veliki petak.
– Blagoslov poljoprivrednih alata svetom vodom kako bi se osigurao urod.
– Kuhana šunka, šparoge (kuke) i sirnica obvezni su na obiteljskom ručku.

Vrlika

– Čuvanje Kristova groba u crkvi Gospe od Ružarja uz sudjelovanje muškaraca u tradicionalnim nošnjama od tkanog sukna i ovčje vune, ukrašenim oružjem (kubure).
– Pucnji iz kubura kao simbol Isusova uskrsnuća.

Metković i Neretvanska dolina

– Žudije (čuvari Kristova groba): mladići odjeveni u rimske odore ili narodne nošnje, organizirani u 12 članova s "judom" kao trinaestim zapovjednikom. Ophodi traju od Velikog četvrtka do Uskrs.

Dubrovnik

– Darivanje jaja: zaručnice su darivale tucet jaja zaručnicima, a budućim svekrvama pekle pletenice od tijesta.
– Tradicionalna jela: šunka pečena u kruhu s mladim lukom i hrenom.

Dalmacija općenito

– Bojanje pisanica metodom kuhanja s crvenim lukom i djetelininim listovima.
– Tuckanje jajima i skrivanje pisanica za djecu.
– Blagoslov hrane u crkvi prije objeda, uključujući šunku, pogače i sirnicu
– Jutarnja uskrsna misa s nošenjem svijeća (vazmeno bdijenje).

Specifičnosti po mjestima

– Split i okolica: naglasak na obiteljski ručak s kuhanom kokoši i domaćim rezancima.
– Zadar: priprema rožate (krempita s karamelem) kao tradicionalnog deserta.
– Kaštela: kuglof (baba od rakije) kao dio slastica.

Obredi poput žudija i čuvanja Kristova groba još uvijek su aktivni u manjim sredinama poput Vrilike i Sinja, dok se u gradovima više naglasak stavlja na obiteljske običaje.

Uskrsna nedjelja

  • Ujutro se ide na svečanu misu, često u najboljoj odjeći („na novo“).
  • Nakon mise slijedi obiteljski ručak, na kojem su gotovo uvijek:
    • kuhana jaja
    • šunka u kruhu ili pečena šunka
    • janjetina
    • sirnica/pinca
    • crno vino ili prošek
  • Djeca "tucaju pisanice" – pobjednik je čije jaje ostane cijelo.

Uskrsni ponedjeljak

  • Dan za posjete rodbini i prijateljima.
  • U mnogim mjestima se odlazilo u prirodu – na „izlet“ ili spremanje ručka na otvorenom.
  • Tradicija kaže da se ostatke jela od Uskrsa ne baca, već se dijeli sa susjedima ili siromašnima.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.