>
Stigli su nam najradosniji i najveseliji dani u godini. Badnje jutro počinje svečanim ritualom spravjanja bakajara i prikala. Vonj je to, koji nas rado vrati u djetinstvo.
Susjedi i prijatelji nas posjećuju tokom jutra. Oni nama donosu darove, uglavnom je to lonza od praca i suho meso. Svaka domaćica bi pekla kruh u obliku Luka koji je podsjećao na luk i strijelu.
Objedovo bi se bakalar ili druga riba, ali vazda skromno. K večeri bi domaćin okitio Badnjak, hrastovo deblo, koje bi ubro na Badnje jutro. Okitio bi ga lovorikom i ruzmarinom, poškropio tamjanom i blagoslovjenom vodom. Unoseći ga na popret u kominu, domaćica koja se s obitelji već skupila oko popreta pozdravlja: “Dobar večer , Badnjače!”
Odgovori mu: “Nazdravje Vam došlo Badnje veče!”
Pozdravja opet domaćin:
“U ime Boga i Božića
Da nam kuća bude vesela ,sretna
Svi zdravo i radosno u miru živjeli
Da se nevoja oćera od kuće i prekuća,
I da dobijemo vječno spasenje.
Odgovaramo: “Vazda budi !”
Zasipamo ga šenicom i vinom uz:
“U dnu se žito busilo a u vrhu klasje prsilo,
Svaki klas ko u mene pas!
Prazne čase nadolijevali a pune ispijali!
Ko što i oćemo ako Bog da!
Iza tog lijepog običaja slijedila je večera s ribom, i onda odlazak na Ponoćku.
Iza mise pohode nas kolendari kojih je i danas lijepo čuti.
Nadamo se da ova godina u kojoj nam je mnogo toga uskraćeno, neće sa sobom odnijeti i ovu tradiciju i običaj.
Da nam dogodine svima bude bolja, a ova ostane iza nas i nikad se ne ponovila!
Katija Puljizević
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev