>
Iznimno dugo razdoblje visokih temperatura ostavilo je traga i na poljoprivredi. U Smokvici, na otoku Korčuli, berba je završila na isti datum kada je prijašnjih godina počinjala. Vinari i vinogradari polako prihvaćaju da će ovakva, izrazito vruća ljeta postati pravilo u godinama koje dolaze.
U Smokvičkom polju sav posao završava već oko 9 sati. Koji sat poslije vinari već čiste i spremaju opremu.
- Berba se radi u ranim jutarnjima satima. Do 8 sati već morate biti doma, a u noći krenemo negdje oko 2 sata ujutro pripremiti sve za berbu, završimo preradu od dana prije. Po ovoj vrućini puno je lakše raditi noćne smjene nego po danu - rekao je za Dnevnik HTV-a vinar Frano Baničević.
Nije problem samo u visokim ljetnim temperaturama, klima se vidljivo promijenila.
- Krenulo je od slabe zime i velikog porasta temperatura, do trećeg, četvrtog mjeseca bile su skroz niske, zapravo zime nije ni bilo. A sada vidite kakve su vrućine, mi smo u toplinskom valu 45, 50 dana - kaže vinar Ljubo Kunjašić.
U prostore nekadašnje zadruge 35 obitelji i danas donosi svoje grožđe.
- U Smokvici smo pronašli dokumente da je '85. berba bila čak mjesec dana kasnije nego što je sad, počinjala je 15.9. No sve češća će biti potreba za navodnjavanjem - rekao je direktor i glavni enolog u vinariji Igor Radovanović.
Dobra vijest, vino će biti izvrsno!
- Mi smo ove godine imale sreću što je kiša pala početkom 7. mjeseca i početkom 8. mjeseca, netom prije berbe što je spasilo berbu ove godine - dodaje Radovanović.
Vinarstvo polako postaje noćni posao. Preko dana vinarima jedino preostaje čekati u hladu.
I.N.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev