>
Stižu blagdani i svi se polako pripremamo za njih, prvenstveno kupujući hranu koju ćemo iznositi na blagdanski stol. U Dalmaciji je to obično bakalar koji je rekordno skup - za onaj kvalitetniji treba izdvojiti i do 50 eura za kilogram. Hoće li se zbog visokih cijena mijenjati i blagdanske navike?
Blagdanski stol bez bakalara u Dalmaciji je teško zamisliti. Na bijelo ili na crveno, priprema je pravo umijeće, a i pitanje je koliko ga dana namakati?
- Pa sigurno 2, 3 dana prije nego što ćemo ga spremati - kazala je Jadranka iz Zadra.
No čini se da će ovoga prosinca zbog visoke cijene omiljene ribe iz Sjevernog mora mnogi mijenjati navike.
- 49 eura za kilogram. Znači, ovo bi koštalo, sad ćemo mi izračunati na brzinu, 18 eura. Jako malo se kupuje zato što kupovna moć je pala - rekla je Božena Galić sa zadarske ribarnice.
Kilogram sušenog bakalara - gotovo 50 eura. Usporedbe radi, kilogram škampi srednje veličine - upola manje.
- Bakalar je uvijek bio skuplji od škampi. Ali ne za duplo - rekla je Galić.
Zadranin u mirovini Maks Franov, koji skuplja boce, kaže da bakalar može samo pomirisati.
- Nosim boce promijeniti i sad da ću ja kupiti taj bakalar od 50 eura mogu samo sanjati. Penzioner od 80 godina, 200 eura mirovine - kazao je Franov.
Zadarska ribarnica puna dobrih "bokuna" ribe, ali kupaca je malo. I girice su skočila s osam eura, koliko su bile lani, na 10 po kilogramu.
Filetirani oslić, čini se, mnogima će ove godine zamijeniti omiljeni bakalar.
Strašno, prestrašno. Ja ne znam tko si to može dozvoliti i da kupi to. To se s ovakvim penzijama ne možemo priuštiti, kaže Zadranka Snježana.
Srdela je bila 30 kuna, sad je 4 eura, mol je bio 80 kuna, sad je 10 eura, rekla je Sandra Miočić sa zadarske tržnice.
Imat ćemo oslića iz leda. Tako. Glavno da smo nasmijani i zdravi, a sve ostalo tako je kako jest, tvrdi Zadranka Doris.
SuperSurveyI.B.
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev