>
  3 min. čitanja

Dobri "bokuni" na ribarnici, ipak, kupaca je malo, bakalar si mnogi neće moći priuštiti

Dobri "bokuni" na ribarnici, ipak, kupaca je malo, bakalar si mnogi neće moći priuštiti
Foto: Ploče Online

Stižu blagdani i svi se polako pripremamo za njih, prvenstveno kupujući hranu koju ćemo iznositi na blagdanski stol. U Dalmaciji je to obično bakalar koji je rekordno skup - za onaj kvalitetniji treba izdvojiti i do 50 eura za kilogram. Hoće li se zbog visokih cijena mijenjati i blagdanske navike?

Blagdanski stol bez bakalara u Dalmaciji je teško zamisliti. Na bijelo ili na crveno, priprema je pravo umijeće, a i pitanje je koliko ga dana namakati?

- Pa sigurno 2, 3 dana prije nego što ćemo ga spremati - kazala je Jadranka iz Zadra.

No čini se da će ovoga prosinca zbog visoke cijene omiljene ribe iz Sjevernog mora mnogi mijenjati navike.

“Vrime” od bakalara - da, ako imate ovu svotu u novčaniku!
Ako smo prošle godine pisali kako cijene bakalara lete u nebo, onda ove godine možemo slobodno napisati da su prešle svaku granicu. Zvali su ga sirotinjskom ribom kraljevskog okusa. No, teško će si ga “sirotinja”, koje je u Hrvatskoj sve više, ovoga Božića moći priuštiti. Cijene bakalara jednostavno

- 49 eura za kilogram. Znači, ovo bi koštalo, sad ćemo mi izračunati na brzinu, 18 eura. Jako malo se kupuje zato što kupovna moć je pala - rekla je Božena Galić sa zadarske ribarnice.

Kilogram sušenog bakalara - gotovo 50 eura. Usporedbe radi, kilogram škampi srednje veličine - upola manje.

- Bakalar je uvijek bio skuplji od škampi. Ali ne za duplo - rekla je Galić.

Zadranin u mirovini Maks Franov, koji skuplja boce, kaže da bakalar može samo pomirisati.

- Nosim boce promijeniti i sad da ću ja kupiti taj bakalar od 50 eura mogu samo sanjati. Penzioner od 80 godina, 200 eura mirovine - kazao je Franov.

Zadarska ribarnica puna dobrih "bokuna" ribe, ali kupaca je malo. I girice su skočila s osam eura, koliko su bile lani, na 10 po kilogramu.

Na ribarnici u Rijeci najviše se kupuje plava, jeftinija riba
Svi polako nabavljaju namirnice za blagdanski stol. Na štandovima na tržnici u Rijeci ima svega - od voća i povrća, mesa do plave i bijele ribe. Cijene visoke, a kupaca nažalost, sve manje. A oni koji kupuju to čine “na kapaljku”. Nema čega nema! Od agruma, raznog domaćeg i stranog

Filetirani oslić, čini se, mnogima će ove godine zamijeniti omiljeni bakalar.

Strašno, prestrašno. Ja ne znam tko si to može dozvoliti i da kupi to. To se s ovakvim penzijama ne možemo priuštiti, kaže Zadranka Snježana.

Srdela je bila 30 kuna, sad je 4 eura, mol je bio 80 kuna, sad je 10 eura, rekla je Sandra Miočić sa zadarske tržnice.

Imat ćemo oslića iz leda. Tako. Glavno da smo nasmijani i zdravi, a sve ostalo tako je kako jest, tvrdi Zadranka Doris.

SuperSurvey

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Cijene suhog bakalara lete u nebo - Cijene od 250, pa do 370 kuna za kg!
Bakalar, omiljeno jelo Hrvata za Badnjak, ove godine poskupio je oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu, čime se uklopio u rekordna poskupljenja hrane ove godine. Podsjetimo, potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u studenome za 13.5 posto, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.