>
  2 min. čitanja

Državni zavod za statistiku donosi "uskršnju" statistiku: "U usporedbi s cijenama prije pet godina, dakle u 2019. skuplje je za čak 51,9%"

Državni zavod za statistiku donosi "uskršnju" statistiku: "U usporedbi s cijenama prije pet godina, dakle u 2019. skuplje je  za čak 51,9%"
Foto: Pexels

DZS savjetuje da ne zaboravimo da je smisao blagdana provesti ih s voljenima u miru i zajedništvu. Uz ovakve cijene, to je jedino što čovjeku i preostaje.

Uskrs se u mnogim domovima obilježava se svečano i u krugu obitelji, koja se najčešće okuplja oko blagdanskog stola.

Tom prigodom stol je bogatiji nego inače, kako obiljem namirnica, tako i mnoštvom boja i mirisa. Potonji se počinju širiti kućanstvom i danima ranije, kada započinje priprema raznih slatkih i slanih delicija.

Pinca, sirnica ili pogača, ovisno o tome kako se u kojem kraju naziva, možda je najtradicionalnija uskrsna slastica. Svatko tko je priprema zasigurno ima neku tajnu zašto je baš njihova najukusnija, no svima su zajednički osnovni sastojci: kvasac, brašno i maslac. Budući da su ti sastojci okosnica i brojnih drugih kolača, provjerili su u DZS - u podatke o njihovoj proizvodnji u posljednjih pet godina.

Foto: DZS

Pad proizvodnje i rast cijena

Orahnjača krasi mnoge pladnjeve sa slatkim delicijama. Mnogi komentiraju porast cijene oraha u posljednjih nekoliko godina, a velike promjene zamjetne su i u proizvodnji - u 2014. proizveli smo 2 848 tona oraha, dok je u 2023. proizvodnja pala na 180 tona.

Kad je riječ o hrani i tradiciji, mnogi će se složiti da je jaje simbol Uskrsa. Ukrašavaju se kao pisanice,  sastavni su dio većine kolača, a bez njih ne može ni zamisliti tradicionalni uskrsni doručak.

Jaja svoje mjesto pronalaze i u specijalitetu koji, ako se pita najveće obožavatelje, svoje mjesto ima u doručku, ručku i večeri. Pa iako svako kućanstvo ima svoj recept, mrkva i grašak uobičajeni su sastojci legendarne francuske salate.

Dodatak blagdanskom objedu nekad su možda sitnice, no one itekako doprinose konačnom okusu jela. Jedna takva namirnica jest hren, a u 2014. uvezli smo ga 86 542 kg. Čini se da su otada potrebe za hrenom porasle jer smo ga prošle godine uvezli 102 471 kg, a njegova je proizvodnja iznosila 138 tona. U 2023. proizveli smo 14 tona rotkvica, a s obzirom na mnoge ljubitelje luka, spomenimo i to da je proizvodnja crvenog i bijelog luka u 2014. iznosila 28 432 tone, dok je u 2023. iznosila 17 520 tona.

Većina navedenih namirnica naći će se na stolu i za uskrsni ručak, no diljem Hrvatske glavnu će ulogu imati mesni specijaliteti, koji će biti skuplji nego prethodnih godina. Naime, janjetina i kozletina u 2024.  poskupjeli su za 13,1% u odnosu na 2023., a u usporedbi s cijenama prije pet godina, dakle u 2019., poskupjeli su za čak 51,9%. Porast cijena vidljiv je i kod suhog, usoljenog ili dimljenog mesa -  u 2024. u odnosu na godinu prije cijene su veće za 5,8%, dok su u usporedbi s 2019. veće za 43,7%.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.