>
  3 min. čitanja

Festival hrane i vina održan u Brelima

Festival hrane i vina održan u Brelima
Foto: TZ Brela

BRELA - Brela su pokazala kako su pored prekrasnih plaža i idiličnih dalmatinskih vizura, prepoznatljiva gurmanska destinacija, koja sadrži bogatu ponudu autentičnih domaćih delicija.

Manifestacija je službeno otvorena u 10 sati s uvodnim govorom načelnika općine Brela, Stipe Ursića i direktorice Turističke zajednice Valentine Vitković. Koji su ovom prigodom istaknuli kako je njihova želja da festival postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, te su najavili iduće godine manifestaciju sa još bogatijim programom.

Dalmatinska marenda na stolovima breljanskih konoba i restorana

Od jutarnjih sati omiljeni breljanski restorani i konobe nudili su tradicionalnu Dalmatinsku marendu spravljenu sa namirnicama o’ stađuna i ostala tradicijska jela po promotivnim cijenama.

Na stolovima se našla: Dalmatinska pašticada s domaćim njokima, hobotnica na gulaš, brudet na dalmatinski, sipa sa bobom, tripice, lešo meso s domaćim krumpirom i šalšom, frigani gavuni... te brojna druga tradicionalna dalmatinska jela.

U 10.30 sati čuvarica jela biokovskog kraja, Vedrana Vela Puharić, održala je radionicu Blitvenjaka, naučila nas je kako ovom jedinstvenom kolaču, sa sastojcima poput cimeta, vanilin šećera i grožđica, sljubiti – blitvu!

Gastro uzbuđenjima tu nije bio kraj – na oduševljenje svih, cocktail majstor Jure Vojković pripremio je jedinstvene koktele od biokovskog bilja. Za ovu prigodu naš poznati koktel majstor je pripremio 3 koktela:

Biokovo Skywalk na bazi domaće travarice, limunovog soka, bosiljka i jestivog zlata

Gin Tonik Brela osvojio je poglede i nepca posjetitelja ove manifestacije. Bazu koktela čine blue curacao sirup, vrgoračke jagode, ružmarin, cvijet ruže, gin i tonic

Fresh garden (Biokovo u čaši) s svježim malinama, mentom, lavandom, sirupom od bazge

Duž cijele Rive, bio je postavljen sajam domaćih proizvođača koji su za ovu prigodu nudili svoj slasni pršut i sir, maslinovo ulje, likere, domaća vina i razne druge delicije. Tako smo na izlagačkom dijelu mogli kušati prave dalmatinske fritule obrta “Ispeci pa reci”, džemove, maslinovo ulje, pikantne salate s chili paprikom “OPG-a Marija Radonić”, domaći sir TO “Sirko” i pršut OPGa “Žigo”, kušati slanu ribu zadruge “Okus mora i miris zemlje”, te slasne OPG Erceg likere i jagode.

Posjetitelji su također mogli uživati u vinima vrhunskih hrvatskih vinarija: Hilić iz Kune Pelješke, Zmaj Duboković iz Jelse, Šafran iz Brezovačkog Huma, Opus iz Komarne, Vinarije Gašpar, Jerković i Franić iz Vrgorca, vina OPG-a Erceg iz Podprologa.

U 11:30 sati, Breljanima u goste sa svojim meštrima o’ kužine stigao je Grad Opuzen i Udruga Pivčeva kala, koji su pripremili Neretvanski brudet – jelo od jegulja i žaba, čije je umijeće pripreme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, mnogo je više od jela samog – ono predstavlja stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve, neodvojiv dio dalmatinskog gastro identiteta.

Ovoj fešti za nepca i pamćenje želimo dugačku i sjajnu budućnost – da postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, sjajnog gastronomskog i vinskog iskustva.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.