>
  3 min. čitanja

Gastrokulturna inspiracija – “Dobrodolački bahati geleri”

Gastrokulturna inspiracija – “Dobrodolački bahati geleri”
Foto: Željko Krnčević

Evo ovaj put nešto da se uspije iskoristit prije odlaska zime. Nek’ još koji put malo zahladi pa se uvijek uz lijepu vatricu može posvetit ovoj deliciji  koja urica. Spremah ovo pred neko vrijeme u posebnoj prigodi, u obiteljskom masliniku, pa pogledajmo što skuhah, slikah i zapisah.

Ravnatelj Muzeja Grada Šibenika, mr. Željko Krnčević

Radi pojašnjenja, Dobri Dolac je polje kod šibenskog Zatona podno Gospe Srimske. Ovdje su moji preci brodovima na vesla svakodnevno dolazili u vinograde od kojih su i živjeli u svim ovim našim vremenima posljednjih 3 – 4 stoljeća. Dijeleći radost i ntugu, dobro i zlo. Znači, svaki dan u zoru dva sata veslanja u polje, pa cijeli dan oko loze i masline, pa na vesla natrag. Brodovi drvene gajete sa 4 ili čak 6 vesala. O tome ćemo u nekoj drugoj priči. Ajmo sada vidjeti što ja to skuhah jedne lijepe nedjelje. I da, ova spiza i nije baš iz mora, jela se uz more i oko mora kad se moglo, ali, znate onu staru poslovicu o prasici …

Dakle, pročitajmo:

Sveta Nedilja. Opuštanje od proteklog tjedna, skupljanje energije za nadolazeće. Zadatak: spojiti kulturu, tradiciju i gastroturističku ponudu.

Dobrodolački bahati geleri

Jerbo, da je ovako ija moj čača Vinko i čača njegov Marko, dragi pradida Vice i čača mu Dunko i njegov čača Ante i čača mu Mate i Matin čača Ante i Antin čača Petar i njegov čača Grgur, di bi nam bija kraj? Dakle, Spoj etnologije i tradicionalne gastronomije. Izmješani Cetinski i Šibenski geni.

Foto: Željko Krnčević

– Maslinovo ulje, kiseli kupus i panceta.

– Pomidora zadnji frut ovogodišnji iz Marinog eko vrtla (to mi je kćerka).

– Lovor ispri kuće, mali u fazi rasta. Slika sam tri lista al stavija sam samo dva.

– Ružmarin isto ispri kuće – procvita je i naresta, tribat će ga teke poštucati. Ružmarina uvik triba, divljači ima.

– Panceta iz Toomya – izvrsna.

– Kiseli kupus Primoštenski – skoro najbolji.

– I onda – dec maslinovog ulja ovogodišnjega – izmišanog žukog i slakog.

Foto: Željko Krnčević

Tri kapule užutija, doda luka, jednu mrkvu natanko, dvi pomidore iz vrtla, pancetu na komade iliti gelere 10 x 10 cm i to žutija jedno 10 minuta stalno mišajući.

Nakon toga kil opranog kiselog kupusa i jedno po litre crnoga vina Vranca. Ružmarin i lovor. Papar u zrnu – cca 25 zrnaca. Stavija na laganu vatru. Kuvalo jedno 3 ure.

Nadoliva s još po litre vina i jedno litru vode. Teke (malo) poklopljeno.

Pri kraju iskrenija 5 velikih žlica cukra a prije toga doda 4 kobaje Kranjske.

Servira na pijatu od tete Bepine starom najmanje ka i ja s drvenom žlicom vršnjakinjom. Poslužija se bječvama koje još nisu nošene (dobija na poklon, a ne mogu se sitit od koga), a uz to preslicom i dva vretena spašenima u ratu, neću reći u kojem selu.

Foto: Željko Krnčević

I kažu svi da je bilo super. Meni je. A novi tjedni pred nama. Akcija!

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

Ćakule ugodne naroda gurmanskog – Frigana trlja ili barbun
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.