>
I ono kad pomisliš kako Te ništa, skoro ništa ne može iznenaditi, slučajno na fejsu otkriješ „novog“ proizvođača zdravih morskih plodova (provao sam nekoliko i loših i dobrih i izvrsnih), naručiš, dostava sutradan, tj. danas, cijena normalna, štaviše, umjerena, provaš – super – i onda otkriješ priču i to izvrsnu.
Firma s tradicijom više od stoljeća u soljenju i konzerviranju ribe, zamislite – sa Sicilije, dođe u Hrvatsku, u Muć, u mjesto gdje je don Jerko Granić 1871. godine pronašao natpis s imenom kneza Branimira iz 888. godine.
Baš Branimira koji je bio veliki diplomat. Ali, to je za drugu priču. Zovu se Canicula i imaju čitav niz proizvoda.
Kako rekoh, prova, ma izvrsni brate. I slani i marinirani. A pošto je Korona i diš vanka, ajmo vidit neki novi recept.
Pa odoh do šjor Gugla a on me navede na genijalca Jamia Olivera.
Tart, iako bi volija naći hrvatsku riječ za ovo, od pomidora, feta sira i inćuna s timijanom. Toliko je genijalac sljubio okuse da je to fantazija.
Recept vam neću donositi jer sam se držao Jamia.
Timijan sam ubra u polju, jedino sam se malo zeznija za masline. Tija sam Kalamatu iz Kauflanda, ali nisam ulazija u dućan jer je bila gužva ka u srid lita.
Zato sam izmiša malo kupovnih i malo naših posoljenih oblica, leccina i ascolane.
Ljudi moji provajte i uživajte. Samo bi volija da se ne zove tart…
Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.
Željko Krnčević
PROČITAJTE JOŠ:
ĆAKULE UGODNE NARODA GURMANSKOG Pidoče u društvu
PIZZA Sirotinjsko jelo koje je osvojilo svijet, u kojemu danas jednako uživaju bogati i siromašni
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev