>
ŠIBENIK - Bez posrednika, čim pristane na vez, sa broda 'Sokol' Petra Baranovića počinje prodaja onoga što se tog dana ulovilo - i gotovo sve se proda.
Desetak puta mjesečno na početku šibenske rive, najčešće u večernjim satima, okupe se deseci ljudi kako bi kupili svježu ribu. S ovakvim načinom prodaje Baranović je krenuo još u vrijeme korone što se pokazalo učinkovitim.
Da interes za ovakvim načinom kupnje ribe među lokalnim stanovništvom ne jenjava dokazuje i ovotjedna situacija. Čim je 'Sokol' uplovio, sedamdesetak ljudi bilo je spremno - moli, trlje, škampi, kozice, pokoja lignja, grdobina, sve uredno poslagano u kašete, a što je najvažnije, zbog čega se ljudi i vraćaju - sve je svježe.
- Ljudi su u ovih nekoliko godina stekli tu naviku, ali i povjerenje, prošetaju navečer poslije radnog vremena, spuste se do grada i kupe svježu ribu. Ovakav način prodaje jedino ja imam u Šibeniku, dok na području županije ima nekoliko ribara u Tribunju i Murteru koji rade po istom principu. U mediteranskim zemljama ovo je sasvim normalno - kaže Baranović.
Prodaja i vrijeme dolaska dogovara se preko društvenih mreža. U Facebook grupi 'Šibenska riba on line' riba se može i naručiti, a na rivi je samo treba platiti i preuzeti, piše Šibenski.
Proces od ulova ribe do tanjura tako je maksimalno skraćen, ali i pojednostavljen. Na taj način se također mogu smanjiti gužve prilikom preuzimanja.
B.K.
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev