>
  3 min. čitanja

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Blitva, čuvarica zdravlja

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Blitva, čuvarica zdravlja
Foto: Marijan Zujić

Potječe sa Sredozemlja, a danas je često uzgaja u povrtnjacima diljem svijeta. U Hrvatskoj, uzgoj je najrašireniji u Dalmaciji tijekom cijele godine zbog blage klime. Izuzetno je cijenjena još od davnina, o čemu govore Aristotelovi zapisi. U doba starih Grka i Rimljana prepoznata su njezina svojstva te je smatrana čudotvornom biljkom.

Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra vrlo zdravom namirnicom. Sadrži mnoge vitamine i minerale, a u blitvi ima mnogo raznih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten (koristan za zdravlje očiju), lutein, zeaksantin i kolin. Blitva je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi nutritivne vrijednosti. Za razliku od drugog povrća ili voća, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade.

U lišću blitve, u značajnim količinama nalaze se vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo. U nešto manjem postotku prisutni su riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska  i folna kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen. Blitva je vrlo dobar saveznik u održavanju vitke linije i mršavljenju, ima malo kalorija i obilje vlakana koja usporavaju apsorpciju masti i ugljikohidrata te daju osjećaj sitosti.

Kako pripremiti blitvu?

Treba je dobro oprati u hladnoj vodi, odvojiti stapku od listova i narezati na manje komade. Krumpir oguliti i narezati na manje kockice. U loncu zakuhati vodu i dodati malo soli te krumpir izrezan na kockice.

Krumpir kuhati oko 15 min (ovisno o veličini kockica). Ako je blitva starija, 10 min kuhati stapke blitve a zatim dodati listove te kuhati još 5 min. Mlada blitva se skuha za 5 minuta, zajedno se kuhaju stapke i listovi.

Kuhanu blitvu ocijedite, stavite u posudu za posluživanje i pospite sitno sjeckanim češnjakom te začinite domaćim maslinovim uljem i paprom. Dobro promiješati i ostaviti par minuta da se okusi prožmu. Poslužiti toplo uz lignje, pečenu ili friganu ribu.

U pripremi ovog starog tradicionalnog dalmatinskog jela, koristio sam namirnice, češnjak i blitvu, iz svog vrta u dalmatinskoj zagori, te domaće maslinovo ulje.

Riba je ulovljena na parangal oko otoka Visa. Ponekad spremim krem juhu od blitve koja se svima sviđa a i sam je obožavam. Pri serviranju dodam malo maslinovog ulja i papra.

Marjan Zujić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.