>
Dalmatinska panceta je suhomesnata delicija pripremljena od svinjske potrbušine. Postupak prerade mesa obuhvaća soljenje, dimljenje i sušenje te zrenje, za koju je jedan od nužnih sastojaka dobra, dalmatinska bura.
Proizvodim ovu vrhunsku suhomesnatu deliciju za osobne potrebe te za počastiti prijatelje i goste.
Meso posoliti krupnom morskom soli s obe strane te ga držati posoljenog u posudi tjedan dana. Svakodnevno izliti tekućinu koju pusti meso u rasolu.
Nakon tjedan dana, meso isprati tekućom vodom i objesiti da se ocijedi. Držati ga u pušnici na zraku i dimu oko 45 dana. Koristim svoja drva sa sela za sušenje: grab, hrast i jasen. Meso ne treba pretjerano dimiti jer ga suši, zrak, propuh i bura.
Kada je meso dovoljno osušeno što zavisi od debljine pancete, prebaciti ga u konobu na „sazrijevanje“ oko dva mjeseca.
Osušeno meso izrezati na komade kao na slici i vakumirati te spremiti u hladnjak.
Vakumirana panceta spremljena u hladnjak može se znatno duže čuvati nego u konobi i pri tome ne gubi na okusu i kvaliteti, neće oksidirati i ne može se presušiti.
Servira se uz mladu kapulicu, domaći sir te crno ili bijelo vino.
U slast.
Marijan Zujić
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev