>
Neobičan recept, moram vam priznati. Prošle sam godine, prvi put spremao ovo jelo koje se svima svidjelo.
U ova tri kokota bilo je oko 10 kg. Kokot je vrsta vrlo cijenjene ribe u Italiji (delikatesa), a mnogo naših ljudi nikad ga nije provalo kakav je za jelo, niti su čuli za njega a nisu ni vidjeli ovako velike primjerke te ribe.
Oguli se i izreže krumpir, posoli te se polije suncokretovim uljem i dobro izmiješa. Ostružu se 3-4 mrkve, očiste 2-3 glavice kapule. Ubacio sam 3 velike glavice češnjaka u komadu na nagovor prijatelja, bio je izvrstan a kad se je ispekao u ljusci uopće nije imao jak intezivan miris.
Sve navedeno se stavi u tacnu i peče ispod peke oko pola sata zatim se doda riba koja se prekrije aluminijskom folijom i nastavi peći zajedno s krumpirom. Pred sam kraj pečenja (zadnjih 20 minuta) kad žerava oslabi, skinuti foliju, uliti 1-2 dcl bijelog vina, malo domaćeg maslinovog ulja a možete dodati još povrća po želji, roge paprike, tikvice, šampinjone i slično.
Servirati uz sezonsku salatu te hladno bijelo vino i mineralnu vodu.
Važna napomena, tijekom pečenja, ne dirati ribu da se ne raspadne, nema se potrebe okretati ribu jer se ispod peke ravnomjerno peče.
Da je peka s kokotom bila dobra vidi se iz priloženoga. Na posljednjoj slici je ono što je od nje ostalo nakon pola sata.
Marijan Zujić
PROČITAJTE JOŠ:
ŽELINA KUŽINA Morski kokot pod pekom
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev