>
DUBROVNIK - Neki stonski ribari donose na dubrovačku peškariju sitnu srdelicu i inćuna, prvih po 60-100 u kg a potonjih do 150, možda i više, doznajemo iz pouzdanih izvora u Dubrovniku.
- Iz pouzdanih izvora znam da se to se to izlovljava na način da se feralom skupi riba u samom kraju, dakle debelo izvan okvira 300 m a zatim se paše migavicom (koja je zabranjena ), oka koje nikada i nije bilo dozvoljeno, valjda gustoće malo čarije zavjese. Ribarska smo familija s tradicijom duljom od 150 godina pa znam o čemu govorim - kazuje nam izvor koji tvrdi da ovakvo što do sad nije vidio.
- Svojevremeno smo u familiji imali i migavicu i šabakun koji nikada nije zloporabljen, lovili smo isključivo tune (dok nam nisu zabranili), gofe, palamide, luce i trupače i to na zagradu, dakle na viđeno. Konfiguracija obale nam nije omogućavala zloporabu alata, sve i da smo htjeli. Ja sad dođem na placu s par kašeta luca, trupača i ne mogu prodati a tip donese 50 kašeta sitne nedorasle srdele, inćuna i neki dan vrnutića 6-7 cm i na njemu stoji red ljudi koji kupuju "papalinu" - prepričava nam o ovom pohlepnom činu ribara koji se tako ne bi smjeli ni zvati.
- Dakle radi se o krivolovu po 5 prekršaja: svijetli kraj, paše unutar 300 m, nedozvoljenom mrežom, nedozvoljenom veličinom oka i nedoraslu ribu. Ova se riba prodaje javno na placi i to može svatko vidjeti, tako da dokaze ne treba tražiti, oni su javni - pojašnjava i pita se - gdje su inspektori?
Jurica Gašpar
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev