>
Jegulja je neizostavan dio neretvanskih blagdanskih jelovnika, posebno u vrijeme posta. Ove godine samo rijetki u njoj uživaju zbog najlošijeg ulova dosad, pa su oni koji su je uopće pronašli, za kilogram morali izdvojiti i do 40 eura.
Za kraljicom neretvanskog brudeta, potražnja je najveća prije Badnjaka. Ponuda jela s jeguljom nikad skromnija.
- Mi smo ovdje inače imali, tradicionalni radili jednu priredbu ''Dane jegulje'' već dugo godina i u pravilu se to radi ovako u kasnu jesen, početak zime. Međutim evo ove smo godine bili primorani otkazati baš zbog nedovoljnog ulova jegulje - rekao je ugostitelj Vjeko Prović.
- Pečena jegulja, brudet od jegulja i žaba, bez toga ne bi mogli ni funkcionirati ovdje - smatra ugostitelj Kristijan Jerković.
Za blagdane se prikuplja danima i sve se više cijeni, pa kilogram doseže i do 40 eura.
- Bilo bi dobro da je jeftinija, bila bi više na stolovima. Ovako sada, jednostavno dolazi samo u posebnim prilikama, kad dolaze gosti, kad su baš ekstra neke prilike - naveo je za HRT kuhar Dubravko Simić Cuba.
Bakalar je, kažu, dobra zamjena, ali to ipak nije usporedivo s jelima koja su obilježila ovaj kraj dok je jegulje bilo u izobilju.
- Veće jegulje su se spremale na ražnju, još veće, najveće, su se kuhale s raštikom. Jegulja se sušila, suha jegulja se kuhala ala bakalar ili na nekakav toć ili s raštikom se kuhala suha jegulja, a one manje su se najčešće spremale na brudet - objasnio je ugostitelj Prović.
Jegulja se smatra najugroženijom ribljom vrstom na svijetu za što postoji više razloga - od isušivanja močvara do pojave predatora, a ovih su dana na slab ulov najviše utjecali nepogodno vrijeme i položaj mjeseca.
- Jednostavno u ovom momentu sve se negativno poklopilo. Ona se sada ne lovi, ali a prvom značajnijom promjenom vremena mislim da će se to sve okrenuti - uvjeren je ribar Renato Drljepan.
Budući da je riječ o zagonetnoj ribi, vjeruju da će se njezina populacija u neretvanske rukavce s vremenom vraćati pa će se i blagdanski običaji nadoknaditi.
I.B.
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev