>
Kokot je vrsta veoma cijenjene ribe u Italiji (delikatesa) a mnogo naših ljudi, nikad ga nije probalo kakav je za jelo, niti su čuli za njega a nisu ni vidjeli ovako velike primjerke te ribe. U ova tri koja sam pripremio, bilo je oko 10 kg.
Oguli se i izreže krumpir, posoli te se polije suncokretovim uljem i dobro izmješa. Ostružu se 3-4 mrkve, očiste 2-3 glavice kapule. Ubacio sam 3 velike glavice češnjaka u komadu na nagovor prijatelja, bio je izvrstan a kad se je ispekao u ljusci uopće nije imao jak intezivan miris.
Sve navedeno se stavi u tacnu i peče ispod peke oko pola sata zatim se doda riba koja se prekrije aluminijskom folijom i nastavi peći zajedno s krumpirom.
Pred sam kraj pečenja (zadnjih 20 minuta) kad žerava oslabi, skinuti foliju, uliti 1-2 dcl bijelog vina, malo domaćeg maslinovog ulja a možete dodati još povrća po želji, roge paprike, tikvice, šampinjone i slično. Servirati uz sezonsku salatu te hladno bijelo vino i mineralnu vodu.
Važna napomena, tijekom pečenja, ne dirati ribu da se ne raspadne, nema se potrebe okretati ribu jer se ispod peke ravnomjerno peče.
D.G.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev