>
  2 min. čitanja

KOKOT ISPOD PEKE Jednostavni domaći recepti

KOKOT ISPOD PEKE Jednostavni domaći recepti
Foto: Marijan Zujić

Kokot je vrsta veoma cijenjene ribe u Italiji (delikatesa) a mnogo naših ljudi, nikad ga nije probalo kakav je za jelo, niti su čuli za njega a nisu ni vidjeli ovako velike primjerke te ribe. U ova tri koja sam pripremio, bilo je oko 10 kg.

Oguli se i izreže krumpir, posoli te se polije suncokretovim uljem i dobro izmješa. Ostružu se 3-4 mrkve, očiste 2-3 glavice kapule. Ubacio sam 3 velike glavice češnjaka u komadu na nagovor prijatelja, bio je izvrstan a kad se je ispekao u ljusci uopće nije imao jak intezivan miris.

Sve navedeno se stavi u tacnu i peče ispod peke oko pola sata zatim se doda riba koja se prekrije aluminijskom folijom i nastavi peći zajedno s krumpirom.

Pred sam kraj pečenja (zadnjih 20 minuta) kad žerava oslabi, skinuti foliju, uliti 1-2 dcl bijelog vina, malo domaćeg maslinovog ulja a možete dodati još povrća po želji, roge paprike, tikvice, šampinjone i slično. Servirati uz sezonsku salatu te hladno bijelo vino i mineralnu vodu.

Važna napomena, tijekom pečenja, ne dirati ribu da se ne raspadne, nema se potrebe okretati ribu jer se ispod peke ravnomjerno peče.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.