>
Teško da je išta ljepše vidjeti na blagdanskom stolu nego kontonjatu ukrašenu lovorikom. Iako su božićni blagdani još daleko, jesen je vrijeme da uberete mrkatunje (kako ih zovemo u našem kraju) ili dunje.
Opjevano voće u mnogim pjesmama danas, nekad je često spominjano u librima Dubrovačke Republike. S obzirom da sam rođena u Trstenome, razveselio me podatak da se 1875. godine austrijski car Franjo Josip zaustavio u našem mjestu, gdje su ga tratali kontonjatom i malvazijom. Za kolendu o Božiću, njome su se regalavali i častili kolendari.
Nekako se sjećam da su naše babe činile puno kasnije kontonjatu a mislim da znam i zašto. Prije je klima bila puno zdravija pa su voćke do dugo u jesen sazrijevale na stablu. Mrkatunju je danas teško uzgojiti a da je ne napade crv, te da je pritom nikakvim pesticidima ne tretiramo. Zadnjih mi se godina događa da deboto u isto vrijeme tučem masline i činim kontonjatu a to je o Svetome Mihajlu.
Ukoliko imate domaće, neprskane mrkatunje, svakako nemojte propustiti učinit ovu dubrovačku gulozecu.
Postupak je jednostavan:
– Operite mrkatunje pod vodom, lagano ih ostružite kuhinjskom žicom i stavite kuhat u toliko vode da vam poplimaju. Kuhajte ih toliko da malo omekšaju.
– Nakon toga ih izvadite i prohladne očistite od pica da dobijete od njih čisto, zdravo meso.
– Izvažite ih i izrežite na kocke i ponovno stavite kuhati sa istom količinom cukara koliko imate i mrkatunja.
– Dodajte 1 čašu vode u kojoj su se kuhale mrkatunje.
– Miješajte povremeno dok se cukar ne rastopi.
– Zatim štapnim mikserom sve zajedno izmiksajte i kuhajte, dodajte sok jednog lemuna i sve dok vam se ne zgusne, mješajte na laganoj vatri. Moram priznati da je to i najteži dio posla. Posebno pazite dok miješate da vas masa ne opeče, jer se vrenjem stvaraju zračni klokuni ili mjehuri koji znaju ostaviti traga na koži.
– Za otprilike 2 kila mrkatunja, računajte da ćete potrošiti oko 2 ipo, do 3 sata kuhanja.
– Kontonjata se izlijeva u kalupe koje smo oplakali vodom, a na njih se stave listovi lovorike koji joj daju aromu, a ujedno i štite od nametnika, jer je pred nama sušenje na zraku naredna 2 mjeseca.
– Kad se za koji dan stisne, okrenite je iz kalupa na čistu roštjeru ili plitke posude i pokrijte krpom za daljnje sušenje.
– Vodite računa da je prilikom okretanja ostavite na lovorici.
Sa kraćim vremenom kuhanja , dobit cete izvrsnu marmeladu , jedinstvenu po okusu, koja vas vraća u djetinstvo!
Sigurna sam da će vam ova tradicionalna slastica uveseliti vaše goste i ukućane u svakoj prilici, a posebno u blagdanskoj.
Katija Guljelmović
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev