>
  3 min. čitanja

Konzumacija srdela i inćuna umjesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života

Konzumacija srdela i inćuna umjesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života
Foto: Željko Krnčević

Konzumacija malih riba poput inćuna i srdela umjesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnoj razini, kažu znanstvenici.

Korist bi se najviše osjetila u siromašnijim zemljama, pokazala je britanska analiza, ali bi se također drastično smanjila smrtnost od srčanih bolesti u bogatijim zemljama.

Male ribe bogate su hranjivim tvarima s niskim ugljičnim otiskom, iako ih tek nešto više od četvrtine ulovljenih pojedu ljudi. Ostatak se pretvara u riblje brašno i riblje ulje, kojima se u uzgoju hrane skuplji plodovi mora poput lososa i pastrva, prenosi Index.

Foto: Depositphotos

Znanstvenici su istraživali može li zamjena unosa crvenog mesa ovim ribama smanjiti stopu bolesti i spasiti živote.

Kronične bolesti čine oko 70 posto svih smrti u svijetu, kažu znanstvenici, a bolesti srca, rak crijeva, dijabetes i moždani udar gotovo polovicu (44%) te brojke.

Znanstvenici su projicirali potrošnju crvenog mesa u narednim desetljećima u 137 zemalja i procijenili mogućnost njihove zamjene za male ribe koristeći povijesne podatke o ribolovu. Projekcija je pokazala da bi takva zamjena mogla spriječiti između 500.000 i 750.000 smrti na globalnoj razini do 2050. godine, osobito kada su u pitanju bolesti srca.

Istraživači su priznali da mala riba nije dovoljna da zamijeni crveno meso, ali su sugerirali da bi mogla biti "alternativa koja obećava".

Naglašavaju da postoji "potreba ograničenja potrošnje crvenog mesa koje intenzivno ispušta stakleničke plinove i prelaska na hranu koja je zdrava i ekološki prihvatljiva" u pokušaju da se "smanji teret" kroničnih bolesti povezanih s prehranom u narednim desetljećima.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Konzervirana srdela, pristupačan izvor proteina s brojnim zdravstvenim prednostima
Konzervirana srdela obično ima i manje žive od mnogih drugih vrsta ribe iz konzerve i odličan je izbor kad vam svježa nije dostupna, kaže nutricionistkinja. Prošlo je više od godina dana od kad su mnogi počeli doma ‘skladištiti’ zalihe sredstva za dezinfekciju, toaletnog papira i konzervirane hrane koja ih je
ZEMLJA GURMANIJA Hraniteljica srdela
Ješka za parangal, za blakardu, za brumavati, usmrđena za crva, slana, na gradele, pečena na vatri na štapu, frigana, pohana, leša, na brudet, marinirana ... srdela hraniteljica. Pečenu sa gradela, posoljenu, pa je s kosti skidaš kao usnu harmoniku; slana – samo tresneš sol s nje pa u ulje pa u kruh;
Njeno veličanstvo – Srdela | | Morski HR
Valjda najzastupljenija riba na našim prostorima, opjevana u mnogim pjesmama, spominjana u mnogim tekstovima i knjigama je svakako srdela (lat. Sardina pilchardus). U Dalmaciji joj se tepa kao ribi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.