>
  3 min. čitanja

Međunarodni gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2024 dodijelio trofeje najboljim hrvatskim kuharima i restoranima

Međunarodni gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2024 dodijelio trofeje najboljim hrvatskim kuharima i restoranima
Foto: Depositphotos

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim kuharima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Kuhar godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024 je Marko Đurašević  iz Splita. Podijeljena su tri trofeja Velikog kuhara sutrašnjice i to Gabrieli Filca iz restorana Nebo u Rijeci,  Hrvoju Kroflinu iz restorana Mano2 u Zagrebu i Roku Nikoliću iz restorana ZOI u Splitu. Trofej Kuhar tradicijske kuhinje pripao je Vinku Krniću, iz restorana Konoba Vinko iz Konjevrata, dok je Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Kuhar moderne tradicijske kuhinje. Trofej Mladi talent godine osvojili su Antonela Goreta iz restorana Zinfandel Food & Wine Bar u Splitu, i Marin Pleše, kuhar restorana Villa Rova u Malinskoj. Najbolja slastičarka je Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču. Trofej za najbolji servis pripao je restoranu Pelegrini iz Šibenika,  a Boogie Lab iz Zagreba osvojio je Trofej za najbolje POP mjesto. Poseban Trofej za zasluge dobio je Josip Friščić,  iz hotela Esplanade u Zagrebu.

Uzvanike  gala svečanosti posebno su pozdravili  Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH.

Najbolji restorani koji su zaslužili 4 toke u ovogodišnjem izdanju međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia su: 360 iz Dubrovnika, Nebo iz Rijeke, Monte i Cap Aureo Signature  iz Rovinja, Mano2, NAV, Noel, Tač i Zinfandel’s iz Zagreba te Pelegrini iz Šibenika.

Nagrade najboljim restoranima i kuharima uručene su na ekskluzivnoj večeri - Noći kulinarskih Oscara -  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih kuhara hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP - popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

 Na Gault&Millau Croatia svečanosti i ovaj put uručene su stipendije Raise the Bar Akademije kroz čiji je program proteklih pet godina prošlo 87 polaznika, a do sada je 18 mladih kuhara i slastičara osvojilo vrijedne stipendije koje su im omogućile profesionalno usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima poput Ecole Ducasse, Le Cordon Bleu i ALMA, kao i praksu u nekima od najprestižnijih restorana.  Ovogodišnji dobitnici stipendija su Kate Svaguša iz Makarske, Rea Gabriela Vrsalović s otoka Brača, Antonio Banovac iz Splita i Jela Šaban iz Zagreba.

Gault&Millau večera najveće je godišnje okupljanje kuhara hrvatskih restorana na kojemu su oni za promjenu - gosti, a vrhunac večeri je dodjela prestižnih priznanja najboljima. Trofej Kuhar godine i poklon bon Kuharu godine  Marku Đuraševiću uručio je Vedran Bego - direktor poslovnog područja veleprodaje i distribucije Konzuma, čiji brend Velpro je premium partner Gault&Millau Croatia. Velike kuhare sutrašnjice razveselio je dar Dukata - putovanje u Roquefort, u posjet čuvenim spiljama za dozrijevanje sira - što su im ga uručili Zoran Ković, Izvršni direktor kompanije i Iva Kuhtić, direktorica marketinga. Ostale trofeje najboljim kuharima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski vodič: Kruno Rozić - rukovoditelj marketinga CCHBC Adria, Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije i Irena Peršić  Živadinov, direktorica TZ Kvarner. Uz TZ Splitsko-dalmatinske županije upravo te Turističke zajednice u novom izdanju vodiča posebno su predstavile svoju gastronomiju, a na večeri je predstavljen i novi projekt Stories, platforma za poromociju premium turizma u različitim kategorijama, što ju je pokrenula HGK. Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan. Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura. Tijekom večere promovirana je i raskošna  knjiga Croatian cuisine by Zlatko Marinović, legendarnog splitskog kuhara, a na dar su je dobili svi dobitnici trofeja Gault&Millau.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali kuhari Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki kuhar sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te kuhar restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Kuhar godine 2022, kuharica restorana Zinfandel's hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia. Večera je počela uz vrhunski šampanjac Veuve Clicquot Brut za aperitiv, kanapee od humusa Planet of Plants i tortica od Presidentovog brie sira. Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija Belje, Agrolaguna, Kuće Vina Katunar, Bora te Markus Fine Wines. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.