>
  2 min. čitanja

Najvažniji istarski i kvarnerski uskrsni običaji

Najvažniji istarski i kvarnerski uskrsni običaji
Foto: Depositphotos

Uskršnje razdoblje u Istri i na Kvarneru obilježeni su tradicionalnim običajima, koji se i danas oživljavaju kako bi se očuvala nematerijalna baština. Što je bilo zabranjeno, a što obavezno? Evo pregleda onoga, do čega se držalo, a drži se i danas...

Zabranjene aktivnosti

– Jedenje mesa na Veliki petak – strogo se postilo, uz konzumaciju samo kruha i vode.
– Bacanje ljuski jaja i mrvica nakon doručka – zakopavaju se u zemlju kako bi blagoslovili budući urod.
– Rad na poljima tijekom Svetog trodnevlja – posebno izbjegavano u unutrašnjosti Istre.

Posebne tradicije uoči Uskrsa

Istra

– Bojanje pisanica prirodnim bojama (lukovinom za crveno, ciklom za ljubičasto, špinatom za zeleno).
– Blagoslov hrane na Veliku subotu – jaja, šunka, pinca, mladi luk i hren nose se u crkvu.
– "Gospodin koji hoda hižama" – na Veliki petak u nekim mjestima simbolički obred blagosliva domova (sada rijedak).
– Priprema pince – slatkog kruha s grožđicama i limunovom korom, obaveznog za uskrsni doručak.

Kvarner (opći običaji, specifičnosti manje istaknute u izvorima)

– Vjerojatno slične tradicije kao u Istri i drugim priobalnim područjima, poput tucanja jaja i blagoslova hrane.
– Janjetina ispod peke spominje se kao dio obroka, ali bez eksplicitnog povezivanja s pojedinim mjestima.

Regionalni običaji diljem Istre

Barban i središnja Istra

– "Pičenje jaja" – natjecanje u gađanju jaja kovanicama, posebno popularno u Marićima (Kanfanar).
– Tucanje jaja – djeca se natječu čije će jaje ostati cijelo.

Vodnjan i južna Istra

– "Put križa" na Veliki petak – procesija koja simbolizira Isusovu muku.
– Maslinove grančice na Cvjetnicu – blagoslivljaju se u crkvama.

Kanfanar i unutrašnjost

– Druženja uz "hitat u jaja" – tradicija gađanja jaja praćena zajedničkim ručkom.
– Pinca kao obiteljski simbol – svaka kuća pekla vlastitu pincu s jedinstvenim ukrasom.

Pula i zapadna Istra

– Mladi luk i hren – obavezni na stolu kao simbol zdravlja.
– Rotkvice i kuhana šunka – dio doručka zajedno s pincom.

Aktivni običaji na sam Uskrs

– Svečani doručak s blagoslovljenom hranom: jaja, pinca, šunka, mladi sir.
– "Vazmeni ponedjeljak" – izleti u prirodu i posjete rodbini (posebno u unutrašnjosti).
– Kuhanje janjetine ispod peke – glavno jelo na ručku, često s malvazijom ili teranom.

Kvarner (prema općim hrvatskim običajima, uz nedostatak specifičnih izvora)

– Vjerojatno uključuje blagoslov hrane, tucanje jaja i obiteljske ručkove, ali bez dokumentiranih lokalnih varijanti u dostupnim izvorima.

Napomene

– Istra ima najbolje dokumentirane običaje u dostupnim izvorima, dok se za Kvarner ponajviše pretpostavljaju opći običaji zbog nedostatka specifičnih podataka.
– Pinca je simbol istarskog Uskrsa – zamjenjuje komercijalne motive poput uskrsnog zeca.
– Tradicije se najviše očuvale u ruralnim područjima poput Barbana i Kanfanara, dok se u gradovima više fokusiraju na obiteljska okupljanja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.