>
  4 min. čitanja

Okupljanje poduzetnih budulica na Zlarinu bilo je jako uspješno!

Okupljanje poduzetnih budulica na Zlarinu bilo je jako uspješno!
Foto: Press

Povezivanje poduzetnih žena s otoka Kaprije, Žirja. Prvić, Zlarin i Krapanj kroz projekt „Poduzetna Bodulica”, koji je proteklog vikenda na Zlarinu organizirala Udruga Centar za intelektualni kapital.

Odazvalo se tridesetak žena s tih otoka od kojih su se mnoge tada prvi put upoznale i doznale jedna za drugu i ono čime se bave. To je prvi put da ih se netko sjetio i predložio njihovo umrežavanje.

Riječ je o poduzetnim ženama različite dobi koje imaju svoje obiteljske OPG -ove ili se bave turizmom, organiziranjem kulturnih događanja, promocijom baštine, ugostiteljstvom i poljoprivrednom, a svima im je zajedničko to što im je iznimno
važna.

A da to što rade ima budućnost potvrdilo je i to što su među sudionicama bile i majke i njihove kćeri koje im pomažu u poslu koje rade i sklone su reinterpretirati tradiciju na suvremen i atraktivan način, dodajući vrijednost i atraktivnost svemu postojećem – apartmanima, tradicijskim vještinama i kulturnim znamenitostima.

- Za postizanje osnovnog cilja prepoznatljivosti u promociji otoka Šibensko – kninske županije kao poželjne, autentične destinacije, nužno je nastaviti kreirati i promovirati originalnu autohtonu turističku ponudu koja se osim prirodnim ljepotama i naslijeđenim kulturno-povijesnim spomenicima i građevinama mora odlikovati znanjem, inovativnošću i kreativnošću otočana u korištenju, ali i u prezentaciji njihovog materijalnog kapitala - izjavila je Karmen Jelčić, jedna od predavačica na okupljanju poduzetnih bodulica.

Puno toga za naučiti

Sudionice tog edukativno i gastronomskog druženja imale su priliku doznati nešto više o tome koliko je u poslu i životu općenito pa tako i u odnosu s njihovim gostima, kupcima i klijentima važno savladavanje komunikacijskih te prezentacijskih vještina, a inspirativna je bila i prezentacija u sklopu projekta „Ajmo lokalno” koji je za Šibensko – kninsku županiju osmislila dr.sc. Irena Ateljević.

Predstavljajući ga kao nužni dio regenerativnog turizma i povezivanja proizvođača lokalne hrane i njenih korisnika, od ugostitelja do individualnih potrošača , upozorila je na to kako današnje svjetsko gospodarstvo i daljeniscrpljuje majku Zemlju, a zbog želje za postizanje eksponencijalnog razvoja hrana koja se u svijetu proizvod je opasna za zdravlje. Hrvatska i dalje uvozi 80 posto hrane koja je upravo takva.

Može i drugačije

Osnivačica i čelnica udruge Žene za otok, Krčanka Jovana Čutul koja je lani također proglašena osobom godine otoka Krka uključila se u taj susret video vezom i poduzetnim bodulicama sa šibenskih otoka prenijela iskustva povezivanja žena na Krku i te udruge koja iza sebe ima odrađenih 16 različitih projekata.

Budući da se kroz korištenje nematerijalnog kapitala ide za tim da se turistima i potrošačima ponude posebni doživljaji u kojima uživaju svim čulima i kojih će se još dugo sjećati, pričati o njima i preporučivati diljem svijeta, organizirana je i mala kulinarska radionica koju je vodila Duška Duki Zaninović.

Pokazala je kao se jednostavne domaće namirnice mogu iskoristi za originalna i maštovita mala jela, poput pečenih šibenskih Luganiga, za koju su neki prvi put čule, uz divlje zelje ili raštiku. Većini turista takva autohtona jela, proizašla iz marendaške tradicije, predstavljaju vrhunski gurmanski doživljaj kao što je potvrdio jedan stranac koji se slučajno našao na mjestu događanja. Taj mali cooking show održan je u inspirativnom i dojmljivom domaćinstvu bračnog para Jadranke i Branka Celića na Zlarinu koji su s posebnom pažnjom i vještinom uredili kompleks studio apartmana. U susjedstvu se nalazi skulptura žene kiparice

Centar za intelektualni kapital Marije Ujević Galetović koja je zadivila sve prisutne i potvrdilo teoriju da umjetnost i dizajn dodaju jedinstvenu vrijednost mjestima i otocima. Poduzetne bodulice bile su oduševljene sadržajem tog dvodnevnog druženja i edukacijama kroz koje su prošle.

Najmlađa sudionica Šinka Stupin s Prvića prije nekoliko mjeseci je završila Agronomski fakultet i želi u skoroj budućnost otvoriti neki posao na svom otoku, s posebnom pažnjom je od prve do zadnje minute aktivno prisustvovala na tom susretu kao i sve ostale poduzetnice.

Jedan od zaključaka je da će takvo druženje uz opetovanu izmjenu znanja i iskustva, međusobno ohrabrivanje i osnaživanje kao i interesno povezivanje postati redovna praksa.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.