>
ZADAR - Preblagdansko razdoblje idealan je period za prikupljanje novih, ali i nekih starih pomalo zaboravljenih recepata. Kako se spravljaju najbolje dagnje na buzaru, što je potrebno za najukusniji bakalar na bilo, kako nastaju line sipe - samo su neki od recepata Zadarske županije koje možete upoznati i kušati na CUHaCHA Zadar CookingFestu koji će se održati sutra od 12 do 15 sati u Ulici Šimuna Kožičića Benje.
Tradicionalna kuhinja zadarskog kraja temelji se na svježim lokalnim namirnicama, mnogo svježeg povrća i mahunarki (sočiva), jednostavnoj pripremi s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina i začinskog bilja. Meso se jelo i uglavnom kuhalo (lešo), a riba često pripremala na gradele ili na brudet. Od slastica najznačajnije su fritule, kroštule i štrudl.
Tradicionalna jela zadarskog kraja zadovoljavaju sve kriterije suvremene prehrane, temelje se na lokalnim namirnicama i imaju visoku zdravstvenu vrijednost, kažu stručnjaci. Činjenica je da globalizacija čini svoje pa su mnoga zdrava, domaća jela pala u drugi plan dolaskom lanaca brze hrane i sličnih restorana. Kako bi očuvali i promovirali kulinarsku baštinu zadarskog kraja te potaknuli uključivanje tradicionalnih jela u suvremenu turističku ponudu, županija je pokrenula ovaj festival.
CUHaCHA Zadar CookingFest je jedna od aktivnosti u okviru Interreg projekta CUHaCHA – EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.). Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.
Na festivalu će se moći probati tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima i štrudl od skute.
Hranu će pripremati vrhunski kuhari, a pripremljena hrana će se dijeliti posjetiteljima festivala.
Na ostalim štandovima poljoprivredni proizvođači iz Zadarske županije prodavat će svoje proizvode - sir, maslinovo ulje, suhe smokve, prošek i slično.
J.K.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev