>
Marikultura bi u budućnosti mogla biti sve veći izvor hrane, no to ne znači da se ikad smije dogoditi devastacija morskog okoliša.
Vječno je pitanje kakva je budućnost marikulture u Jadranskom moru i mogu li se pomiriti dvije krajnosti – potreba za što više hrane iz mora i potreba za očuvanjem tog osjetljivog sustava?
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske organizirao je skup kako bi se omogućila razmjena znanja i povezivanje znanstvenika, stručnjaka, tijela državne i lokalne uprave, nevladinih organizacija i uzgajivača koji djeluju u području marikulture i povezanih znanstvenih područja.
Skup je zamišljen kao međunarodni, ali ove prve godine zadržali smo se na predavačima iz Hrvatske. Povod organizacije je obljetnica 40 godina uzgoja bijele ribe u Hrvatskoj, a osim njezinog uzgoja razmatrat ćemo uzgoj tuna i školjkaša, koji su najodrživiji način proizvodnje animalnih bjelančevina i doprinos održavanju ekosustava.
- U marikulturi bilježimo 50-postotni rast u količini i vrijednosti. Donijeli smo Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje do 2027., kojim ovu djelatnost nastojimo dovesti do učinkovite grane u skladu s okolišem, koja će koristiti puno inovacija i nove tehnike. Vjerujem da je ovaj skup jedan od načina na koji možemo povezati administraciju, znanost i uzgajivače, to je put kojim trebamo krenuti - rekao je izaslanik ministrice Marije Vučković, ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura, a prenosi eZadar.
Marikultura je važan izvor hrane koja obogaćuje naše jelovnike, ali i smanjuje pritisak na prirodne stokove riba. U prošla četiri desetljeća uzgajivači su unaprijedili proizvodnju i smanjili utjecaj na okoliš, ali postoji prostora da se on još smanji, unapređenjem tehnologije i pažljivim odabirom lokacija.
- Ona srećom nema takav utjecaj na okoliš kao turizam, koji ogromnom količinom betona i plastike i svime što ide uz pretjeranu izgradnju premašuje kapacitet prostora i devastira naše najveće bogatstvo, obalni i morski prostor. Imamo dovoljno vremena i prostora za uspostavu dijaloga između dvaju ekstrema i uspostavu dijaloga između uzgajivača, znanstvenika i lokalnih zajednica, rekao je rektor Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Josip Faričić.
J.T.
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev