>
Opjevan u mnogim dalmatinskim pjesmama, čiji se miris širi našim kominima baš u ova doba, zaslužuje da ga se i spravi na ovaj način.
Iako se najčešče sprema na bijelo, pa je ova ričeta na crveno malo zapostavljena, bakajar je riba koja je definitivno obilježila našu tradiciju spremanja na Badnji dan ili u Velikom Tjednu, od djetinjstva do danas.
Priprema je jednostavna.
Bakajar cca 600 g se pokiša u hladnu vodu , dva do tri dana, ovusno o vrsti bakajara.
Svakodnevno treba mjenjati vodu dok omekša i nabubri.
Nakon toga ga stavimo kuhat u lonac.
Dodamo mu nekoliko lista lovorike, par zrna papra, kapulu prerezanu na četvrtinu, stapke petrusina i picu do dvije česna. Kuhamo dok se ne počne razdvajati od kosti.
Ovu tekućinu možete iskoristiti kasnije za temeljac ili od nje skuhati laganu juhu.
Od ostalih namirnica potrebno vam je:
1 veća ili dvije manje kapule
Maslinovo uje
Petrusin
Česan
Konserva ili domača pelata
4 do 5 krompira
Časa bijelog vina
Priprema:
Na maslinovom uju zažutimo sitno narezan luk, nakon nekoliko minuta dodamo česan narezan na fetice i ožicu konserve.
Čim se konserva zaprži, dodamo joj komadiće bakajara kojegsmo prethodno očistili od drače i kože. Komadi mogu biti srednje velicine, ovisno kako volite. Kažu da što se prsti više ljepe da je bakajar kvalitetniji.
Okrenemo ga na luku i dodamo mu čašu bijelog vina.
Nakon sto vino izvri, zalijemo temeljcem, pričekamo da provri i na to dodamo krompir narezan na fete, sol, papar i nasjeckan petrusin. Tekućine mora biti tek toliko da pokrije patate.
Pustimo da se sve zajedno kuha dok krompir ne bude gotov. Povremeno samo lagano protresemo teću, nikako ne miješamo kuhačom.
Prilikom serviranja možemo posuti freškim petrusinom.
U slast!
Katija Guljelmović
PROČITAJTE JOŠ:
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Bakajar na bijelo
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev