>
S obzirom da se ove dane sve vrti i odvija oko maslina, danas ću se posvetiti sirotinjskoj hrani, sočivu, tkz. Bobici.
Nedavno , prilikom berbe maslina otac je pričao da su žene iz Hercegovine rado pomagale u berbi maslina u stara doba.
Kaže, tad se nije plaćala dnevnica u novcu, nego su imale objed i ulja po zasluzi.
Često su znale i bile vješte u trampi, pa bi za dodatnu zaradu trampile bobicu ili slanić za još uja.
Kaže da se nikada nisu dijelili, te da su uvijek sjedale zajedno s njima za trpezu.
Bobica se najčešće spravja k’o i druga sočiva.
Jako ju je važno pokišati dan prije da omekša i nabubri. Prije natapanja vodom treba pregledati je li čista i odstraniti uvele bobe.
Sutradan je stavite kuhati (pola kila je dovoljno za 4 porcije) s 4 lista freske lovirike i par zrna crnog papra.
U isto vrijeme na prosuji ugrijte 1 dcl maslinovog uja na koje ćete lagano izdinstati 2 manja ili jedan veći luk, 3 pice česna i jedna ožica konzerve.
Kad se sve sljubilo, dodat jednu ožicu muke, izmješati i dodati zapršku u bobicu kad učini prvi ključ.
Nakon toga smanjiti i kuhati do kraja, otprilike uru vremena.
Gotovo jelo začinit sjeckanim petrusinom i maslinovim ujem, te zasoliti po želji.
Dobar tek!
Katija Puljizević
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev