>
  3 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Hobotnica na brodet

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Hobotnica na brodet
Foto: Katja Guljelmović

Dok se prije trideset, i više godina, hobotnica uopće nije nudila u restoranima, imali smo je priliku puno češće imati za obiteljske objede. Moj otac, koji je ribar cijeli život, kaže da je u Dubrovniku prvu hobotnicu (ali i škrpinu) počeo kupovati poznati restoran Orsan u Zatonu, u vlasništvu obitelji Gverović. Restoran postoji i danas i uživa svoj stečeni ugled.

Danas se hobotnica priprema puno češće, a ni cijena joj nije zanemariva. Dok je uobičajena riceta hobotnice na salatu, ispod peke ili u špaheru s patatama, ja ovu ricetu stavljam ispred svijeh.

Hobotnica na brodet meni je zaista posebna, aroma joj se sačuva i lagana je za pripremiti.

Sastojci:

Hobotnica  1.5 kg

Maslinovo ulje 1 dcl2 glavice luka250.ml oljuštenih pomadora1 ožica vinskog domaćeg osta1 dcl crnog vinaList lovorike4 pice česna, petrusin, sol, papar

Foto: Katja Guljelmović

Priprema:

Hobotnicu očistite i skuhajte  u poklopljenoj teći na srednje jakoj vatri.Ulijte samo 1 dcl vode da se ne zaljepi za dno, a kuhanjem će ona ionako pustiti svoje sokove. Kuhajte 20  minuta, ocijedite i ostavite na toplom. Na vrućem ulju dodajte  nasjeckani luk. Dinstajte, dodajte česan na fetice, pelatu i vino.Nakon kraćeg vremena, tek što se učini šug od pomadora, a vino ishlapi, dodajte narezanu hobotnicu na srednje komade, lovoriku, ocat, sol i papar. Pustite kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.Začinite freškim sjeckanim petrusinom. Poslužite uz kuhanu palentu.U slast !Katja Puljizević

Foto: Katja Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Hobotnica s bobom (na gulaš) | | Morski HR
Ovo je tipična marendaška spiza (na žlicu), koju nijedan gurman ne propušta. Može se kuhati u više različitih varijanti gustoće, ovisno o tome služimo li se radije žlicom ili vilicom. Ostale su
Jednostavni domaći recepti: Hobotnica ispod peke i hobotnica na salatu | | Morski HR
Nekada je bila smatrana hranom za sirotinju, dok je danas sve skuplja delikatesa. Postoje razni načini pripreme hobotnice a tri su najčešća načina: ispod peke, na salatu i na gulaš. Najčešće se
ŽELINA KUŽINA Hobotnica iz škrovade | | Morski HR
Hobotnica (Octopus vulgaris) je mekušac iz porodice glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići dužinu i do čak 3 metra. U gastronomskom smislu vrlo je zahvalna. Mnoštvo različitih recepata iz
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.