>
Dok se prije trideset, i više godina, hobotnica uopće nije nudila u restoranima, imali smo je priliku puno češće imati za obiteljske objede. Moj otac, koji je ribar cijeli život, kaže da je u Dubrovniku prvu hobotnicu (ali i škrpinu) počeo kupovati poznati restoran Orsan u Zatonu, u vlasništvu obitelji Gverović. Restoran postoji i danas i uživa svoj stečeni ugled.
Danas se hobotnica priprema puno češće, a ni cijena joj nije zanemariva. Dok je uobičajena riceta hobotnice na salatu, ispod peke ili u špaheru s patatama, ja ovu ricetu stavljam ispred svijeh.
Hobotnica na brodet meni je zaista posebna, aroma joj se sačuva i lagana je za pripremiti.
Hobotnica 1.5 kg
Maslinovo ulje 1 dcl2 glavice luka250.ml oljuštenih pomadora1 ožica vinskog domaćeg osta1 dcl crnog vinaList lovorike4 pice česna, petrusin, sol, papar
Hobotnicu očistite i skuhajte u poklopljenoj teći na srednje jakoj vatri.Ulijte samo 1 dcl vode da se ne zaljepi za dno, a kuhanjem će ona ionako pustiti svoje sokove. Kuhajte 20 minuta, ocijedite i ostavite na toplom. Na vrućem ulju dodajte nasjeckani luk. Dinstajte, dodajte česan na fetice, pelatu i vino.Nakon kraćeg vremena, tek što se učini šug od pomadora, a vino ishlapi, dodajte narezanu hobotnicu na srednje komade, lovoriku, ocat, sol i papar. Pustite kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.Začinite freškim sjeckanim petrusinom. Poslužite uz kuhanu palentu.U slast !Katja Puljizević
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev