>
Ovo je jelo koje je za po ure postalo kraljicom naše trpeze, usudila bi se reći, od davnina. Kako se ljeto primaklo, tako je na placi sve teže doć do freške ribe za brodet. Upravo sam s tom namjerom sam jutros uranila ne bili mi se posrećilo, s kojom škrpinicom, grujem i još kojim dobrim bokunićem ribe. Ali želje su bile jedno a stvarnost nešto drugo. Ne odustajući od ideje za brodet , kupila sam inćune i isćerali smo želju! Na kraju krajeva, inćun je jedna od najvažnijih ribica u prehrambenom lancu pa zašto je ne staviti na tron?
Priprema je jako jednostavna i brza, najviše vremena će vam oduzeti čišćenje samih inćuna ali kad znate kakav vas objed čeka na kraju, onda to činite s guštom .
800 g neočišćenih inćuna
400 g kapule
Oko 150 ml maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
sol
1/2 ožičice papra
petrusin
3 dcl pelate od pomadora ili freške isjeckane pomadore
1 ožica konserve po potrebi
100 ml bijelog vina
1 ožičica crvenog vinskog octa
1 ožičica cukara po potrebi
oko 500 ml vode ili ribljeg temeljca
Kapulu isjeckati na sitno, staviti u teću da svehne na maslinovu ulju, pa dodati konservu i blago je zapržiti. Dodati česan i petrusin, usitnjene pomodore ili pelate, sol, papar, bijelo vino. Dodati riblji temeljac. Kuhati 20-ak minuta. Za to vrijem inćune očistiti, skinuti im glavu skupa s utrobom i ubaciti u teću s pripravljenim toćem. Dodati osto, da se inćuni nebi raspali. Ako vam je umak kiseo, dodajte cukar.
Ako želite, možete ga zamijeniti s limunovim sokom. Kuhati maksimalno tri do četiri minute. Ne miješati nego samo povremeno protresti teću.
Ovo divno dalmatinsko jelo koje se često spravjalo u našoj kući, čak i sa sarđelama, je izdašno, ukusno i hranljiv,o a možete ga služiti s lešo patatama ili palentom.
U slast !
Katija Guljelmović
PROČITAJTE JOŠ:
ŽELINA KUŽINA Frigani inćuni
GURMANLUKOM PROTIV KORONE Genijalac Jamie Oliver i inćuni iz Muća
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev