>
U gotovo svakom ribarskom kominu, posebno na nasim otocima, trpeza je bila nezamisliva bez sipe na više načina. Spravjala se prigana, punila se mušulama, činila u brodetu, rižotu, kako god.
Moja omiljena ričeta za sipu je Sipa u šugu sa lećom i orzom. U vrijeme kad imamo mladog boba, spravja se s bobom i to je prava blagodat okusa.
Sipa (cca800 grama) se očisti od kosti i iznutrice i opere. Dio površinske kože možete skinuti ako želite da vam meso sipe bude potpuno svijetlo.
Sačuvajte crnilo.
Zažutite na maslinovom uju 1 veću ili dvije manje glavice luka i šufigate do zlatne boje. Dodate česan i nekoliko komada sušene pomadore.
Ako je nemate, slobodno zamijenite guljenom pomadorom iz konzerve ili svijetim šeri pomadorama.
Dodate sipu rezanu na komade ili kocke, prstohvat soli , mrvicu papra, dvije ožice bijeloga osta i crnilo.
Šufigat sve zajedno pola ure na laganoj vatri i dodati dec ipo bijeloga vina i sitno sjeckani freški petrusin. Kuhat dok vino ne ishlapi.
20 dag orza i 20 dag zelene leće napola skuhati u blago posoljenoj vodi i zatim je pomiješati sa šugom od sipe .
Nadolijevati toplu vodu tek toliko da je umjereno juhato (ako imate riblji temeljac još bolje) da se sočivo dokraja skuha u šugu.
Kuhano možete dodatno začiniti maslinovim ujem ili sitnim petrusinom.
Ukoliko niste ljubitelj sočiva, ovako pripremljenu sipu u šugu možete servirati s palentom.
Katija Puljizević
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev