>
Ko i svake godine, po tradiciji, mater za Božić spravja sansiju. Jedan od razloga je i taj što se vatra od badnjeg jutra ne gasi a žara ima dovoljno. Opeka je dovoljno ugrijana i mogu reći da je to jedan od najvažnijih elemenata pri spravljanju sansije.
Netko je zove sać, neko peka. Mi smo vazda zvali sansija. Uglavnom se peče janjetina, odojak ili teletina. A patata mora bit dovoljno da ne fali nikome. Sjećam se djetinstva gdje nismo baš imali u izobilju svega ko sto imamo danas pa bi mater znala rijet: “Jedite patate, da čega ćete se najesti!”
Na opeki moramo imati dovoljno drva koja činu žar i koja cemo po potrebi nadodavati iznad obruča koji je na saću.
Posolimo meso, u ovom slučaju odojak, oko 0,6 kg po osobi te stavi u nauljenu roštjeru.
Začinemo ga sa 2 do 3 ožice svinjske masti i stavimo na užarenu opeku.
Tom prilikom je ugodno osjetiti i čuti kako meso na masti počinje pucketati od silne vrućine.
Poklopimo kupolom i okolo stavimo žara.
Pečemo oko sat vremena ovisno o količini mesa. Nakon poure od početka pečenja ga okrenemo ,vratimo pod kupolu i nadodamo žerave ,ako treba.
U međuvremenu očistimo patate (oko 0.3 kg po osobi ) posolimo ih i začinimo s grančicom ružmarina, stavimo dvije glavice luka prerezane popola.
Provjerimo meso i ako je gotovo ,izvadimo ga u teču s poklopcem sa strane.
Stavimo začinjene patate u rostjeru na masnoću koje je pustilo meso i vratimo pod kupolu peć.
Kad su patate gotove vratimo meso da ga jos malo prožme toplina i jelo je spremno za na trpezu.
Jako je važno nać mjeru za žar i vatru. To vam jednostavno u ričeti nitko nezna pojasnit.
Pravu ričetu za ukusno jelo čini iskustvo.
I tako, dođemo do svečane trpeze koju na Božić krasi šenica koju smo posijali na Sv.Luciju , ukrasivši je sa upaljenom svijećom. Nakon molitve domaćina , najslađi dio je gušati u ovom lijepom tradicionalnom jelu.
I za kraj jedno ,malo i osobno promišljanje.
Svaka je kuća odavno imala popret i stari komin. Onda došlo neko ludo vrijeme da su se na istim mjestima učinili apartmani, a uništili popreti. A kako mi se čini, vjerujem da će se ubrzo umjesto apartmana ponovo vratiti popreti u trend.
Sretan i Blagoslovjen Božić i blagdani svim čitateljicama i čitateljima našega Morskog HR!
Katija Puljizević
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev