Brudet/brodet/brujet, u različitim dijelovima Lijepe naše različiti nazivi za isto jelo. Brudet je jelo od morske ribe. Obično se priprema od više vrsta riba, no mi vam donosimo jelo za brudet od srdela.
Srdela (ili sardina) je sitna plava riba, koju (ako već niste) obavezno uključite u vaš tjedni plan prehrane. Osim što je jako hranjiva, cjenovno je vrlo pristupačna, a čuva i zdravlje mozga i srca (znanstvenici su to više puta dokazali).
Obavezno koristite svježu srdelu, a brudet se najbolje slaže s palentom. Uz brudet obavezno poslužite (nama najbolje paše) crveno vino.
DOBAR TEK, dragi ribljupci!
Sastojci:
- suncokretovo ulje
- brašno za prženje srdela
- maslinovo ulje
- očišćene i filetirane svježe srdele
- 1 veći luk
- 1 pelati ili umak od rajčice
- 2 veća češnja češnjaka
- 2 dcl bijelog vina
- lovorov list
- ružmarin
- sol
- papar
- palenta
Priprema:
- Srdele očistite i filetirajte, pa ih uvaljajte u brašno i pržite na suncokretovom ulju.
- Na drugoj tavi na maslinovom ulju (na laganoj vatri) izdinstajte usitnjeni luk.
- Kada je luk omekšao, pridružite mu sitno isjeckani češnjak.
- Sada je vrijeme za lovorov list i ružmarin pa ih dodajte češnjaku i luku.
- Potom svemu pridružite bijelo vino i pelate ili umak od rajčice, te začinite sa soli i paprom po želji.
- Kada je umak gotov, dodajte mu prethodno pržene srdele i kuhajte još 5 minuta.
- Prije posluživanja pričekajte 10ak minuta kako bi srdele upile umak.
- Uz brudet od srdele poslužite palentu i uživajte u divnim bojama i mirisima ovog jela.
- I zapamtite RIBA ZDRAVLJE ŠIBA!
Marina i Filip Maksan
PROČITAJTE JOŠ:
RIBLJA PRIČA Recepti za djecu: Pizza s morskim plodovima