>
  2 min. čitanja

Rolada od murine - užitak za nepce!

Rolada od murine - užitak za nepce!
Foto: Pixabay

Možda vam na prvi pogled murina i nije najprivlačnija, no ona može biti prilično ukusan zalogaj!

No, ipak treba biti malo spretniji i kreativniji nego prilikom pripreme drugih riba. Murina je masna riba pa biste s kožom mogli imati problema bez obzira na to koliko vaš nož bio oštar. Ribari su je obično "bacali" na gradele ili pržili (frigali) u obilato ulja prst debele fete (šnite) murine. U oba slučaja pečenje mora biti hrskavo zlatno žute boje. Rjeđe su je kuhali na brudet, piše magazin More.

Posebni specijalitet je murina pečena u vlastitoj, prevrnutoj koži što podrazumijeva da je morate oderati, odnosno s nje „svući“ kožu kao prevrnutu čarapu.

Ideja za prste polizati

No pođimo mi na ovaj nedjeljni recept za koji kolega Marko Vučetić kaže da ga je doznao od prijatelja Ivice Lučina.

Podrazumijeva se da je murina dobro očišćena. Ne zaboravite ostrugati krv uz kralježnicu! Najbolje, smrznite ju, a kad se odlučite spremiti je, pustite neka se malo odmrzne jer lakše će vam je tako biti rezati. Od glave do završetka trbušne šupljine narežite komade dugačke oko dvije širine dlana. Pažljivo izvadite kralježnicu i raširite komad. Okrenite ga tako da je koža odozgo (vanjske strane).

Po sredini na kožu dodajte smjesu sitno narezanog češnjaka (luka), peršina (petrosimul), može i koji list bosiljka, koji komadić pršuta. Ako volite može i komadić sira ili naribanog parmezana, prstohvat, dva krušnih mrvica (prezli) po roladi. Popaprite, malo posolite (pazite zbog pršuta ili sira) i poškropite maslinovim uljem. Sve polako zamotajte, ne zaboravite koža ostaje iznutra, i učvrstite čačkalicama.

Čačkalice zabodite kroz meso ne kroz kožu. Izvana opet posolite, popaprite i poškropite maslinovim uljem. Stavite na gradele na umjereno jak žar. Rolada se mora polako peći. Okrenite više puta tako da meso sa svih strana dobije zlatnu boju. Pečenje je relativno brzo gotovo i ne dozvolite da se rolada presuši.

Kažu da ljeti uz ovu roladu od murine najbolje paše koja čaša rashlađenog bijelog vina, dok se tijekom zime preporučuje crno vino.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Murina pohana na orly način | | Morski HR
Murina (lat. Muraena) je riba, iako izgledom podsjeća na zmiju. Kao bliski joj rođak ugor, nema ljusaka, prsnih i trbušnih peraja, dok su joj leđna, analna i repna peraja srasle u jedan nabor koji ide
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.