>
ZÜRICH – Švicarska je zabranila uobičajenu kulinarsku praksu u kojoj se jastozi pripremaju tako da ih se još žive ubaci u kipuću vodu. Nova pravila nastala su u sklopu revidiranja švicarskog Zakona o pravima za zaštitu životinja.
“Žive rakove, uključujući i jastoge, više se ne smije prevoziti na ledu ili u ledenoj vodi. Sve morske i vodene vrste uvijek se moraju držati u svom prirodnom okruženju. Prije eutanazije radi konzumacije, rakovi sada moraju biti ošamućeni/onesviješteni”, kažu pravila koja je usvojila švicarska vlada, a koja će stupiti na snagu u ožujku.
Švicarci nisu sami pokušavajući zaštititi jastoge od onoga što aktivisti za prava životinja nazivaju okrutnim tretmanom u kuhinji. Čak su i susjedni Talijani na istom tragu. Najviši talijanski sud zabranio je u lipnju držanje jastoga na ledu u restoranima, jer im uzrokuje neopravdane patnje prije smrti u kojoj će postati cijenjena večera.
I.B.
Izvor: Reuters
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev