>
  2 min. čitanja

TE DIVNE DAGNJE Institut za oceanografiju i ribarstvo posvetio se omiljenim školjkama u znanstvenom radu!

TE DIVNE DAGNJE Institut za oceanografiju i ribarstvo posvetio se omiljenim školjkama u znanstvenom radu!
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo

Istraživanje je obavljeno na širem području ušća rijeke Krke, jednom od najvažnijih područja kada su ovi školjkaši u pitanju.

Unatoč tome što se radi o gospodarski važnoj vrsti školjkaša, do sada se relativno malo istraživala ekologija dagnji na ovom području.

Znanstveni rad objavljen je u prestižnom časopisu Aquaculture.

Analiza stabilnih izotopa često je korištena metoda za istraživanje ishrane školjkaša i drugih morskih organizama kao i ukupno razumijevanje morskih hranidbenih mreža. Omjeri stabilnih izotopa dušika i ugljika daju vrijedne podatke o izvorima hrane kao i preklapanju ekoloških (trofičkih) niša.

Analizom stabilnih izotopa dušika i ugljika u tkivu dagnji na istraživanom području utvrđene su značajne prostorne i vremenske razlike u ishrani ove vrste. Od istraživanih lokacija, dvije su bile u samom estuariju rijeke Krke, jedna na području kanala Sv. Ante, te jedna na uzgajalištu u priobalnom području u blizini Tribunja.

Analiza stabilnih izotopa dušika u ljušturama relativno je nova metoda i provodi se samo u nekoliko laboratorija u svijetu, uključujući laboratorij Prof. dr. sc. Davida Gillikina s kojim naši znanstvenici imaju uspješnu suradnju. Kako školjkaši polažu ljušturu tijekom cijelog života, ona predstavlja važan arhiv podataka o okolišnim uvjetima. Analiza ljuštura dagnji provedena u sklopu ovog istraživanja pokazala je vrlo sličan signal okoliša kao i analizirano tkivo i time veliki potencijal za daljnja istraživanja.

Rezultati istraživanja doprinose poznavanju mehanizama iskorištavanja hrane, kao i utjecaja koje mikrolokaliteti mogu imati na fiziologiju školjkaša.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednostavni domaći recepti: Dagnje s gradela | Morski HR
Delicija koju mnogi od vas možda nikad nisu probali…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.