>
Nemojte samo slijediti stado. Ovo su mjesta koja su bez gužve, koja su ljupka i gdje vam je zajamčena autentična dobrodošlica. Kad planirate putovanje u Hrvatsku, što je bolje nego dobiti savjete o putovanju izravno od lokalnog stanovništva?
Bez obzira idete li dobro utabanom stazom od Splita do Dubrovnika ili se nadate da ćete skočiti na nekoliko nerazvikanih hrvatskih otoka, uvijek postoji više za otkriti nego što vam vodiči navode. Ljepota i raznolikost hrvatskog krajolika ono je što će vam se zaista uvući pod kožu: planinski lanci koji privlače planinare iz cijelog svijeta; nacionalni parkovi raščlanjeni rijekama i slapovima; plaže koje se protežu od Istre do dalmatinske obale zapljusnute neopisivo plavim morem. Sve je više i gurmanskih destinacija, s jelima koja su pod utjecajem talijanske, osmanske i slavenske tradicije, a najbolje se poslužuju uz lokalna vina svjetske klase. Evo nekoliko najboljih savjeta koji će vam dobro doći tijekom putovanja po Hrvatskoj ovog ljeta – piše The Times.
Mariana Rajić, 43, direktorica odmarališta u Maison Lucante:
Svim svojim gostima koji posjete Hrvatsku, poručujem da provedu jedan dan u ovoj divljoj uvali na istoku Korčule. Nema barova ni restorana, ništa za iznajmljivanje. Jednostavno je prekrasno, a more je nevjerojatno. Preporučam kombinirati uvalu s večerom u lokalnim konobama, jer su posvuda prekrasni pogledi i odlična hrana. Plodovi mora i dobro vino, naravno, jer je ovo područje prepuno vinarija. Tako da je to lijepa kombinacija za jednodnevni izlet. Morat ćete unajmiti automobil jer do uvale nije moguće doći pješice, a zato je tako i tiho. Zašto ići? Zbog tajne plaže!
Jakša Prišlić, 29,:
Ombla je kratka rijeka sjeverozapadno od Dubrovnika koja izvire iz prirodnog izvora koji je izvor vode za cijelu regiju. Proljeće je dosta hladno, ali tamo se kupaju lokalci jer je stvarno osvježavajuće. Turisti malo posjećuju ovu rijeku. Možete prošetati stazama uz obalu rijeke i gledati zalazak sunca. To je predgrađe Dubrovnika pa nije toliko popularno. Staze su dobre i možete pješačiti na Golubov kamen za nevjerojatan pogled na deltu ispod.
Zašto ići? Zbog plivanja u divljim vodama.
Igor Manenica, 45,:
Preporučam ovaj restoran jer je to jedino tipično zagrebačko mjesto u centru glavnog grada. Svugdje drugdje je moderno i internacionalno, ali ovo mjesto je stara škola. Postoji već 40 do 50 godina i ima jako dobar lokalni jelovnik. Obično naručujem pašticadu ili punjene paprike s pire krumpirom. Stvari koje bi mama napravila kod kuće da si Hrvat. Imaju i češki Budweiser.
Zašto ići? Zabogtradicionalne hrvatske kuhinje u Zagrebu.
Branimir Bobanac, 30, inženjer građevine:
Sjajno je kako je ova vinarija uklopljena u okolnu prirodu. Možete se opustiti, snimati panoramske fotografije, uživati u hrani. Otišao sam krajem svibnja. Vrijeme je bilo savršeno i nije bilo gužve, ali vrijedi rezervirati. Regija je poznata po maslinovom ulju, tartufima i vinu. Moja omiljena domaća vina su Malvazija Selection i Santa Lucia Po Mojen. Jutro je najbolje jer sunce nije tako jako i nakon što ste uživali u vinogradu spremni ste za jednodnevne izlete u mala sela koja ga okružuju. U blizini se nalazi selo Grožnjan i mjesto koje morate posjetiti.
Zašto ići? Zbog kušanja hrvatskog vina.
Nikolina Lučić, 45, odgajateljica i prevoditeljica u Nacionalnom parku Krka:
Osoblje ovdje voli šetati planinarskim stazama i pješačkim stazama oko Manojlovačkog slapa; to je skriveni dragulj parka. Možete prošetati do dna slapa i vidjeti toliko različitih zelenih boja u vodi i ostatke starih vodenica – to je poput putovanja kroz vrijeme ili bajke. Nalazi se u sjevernom dijelu parka, u blizini pravoslavnog samostana i amfiteatra, tako da možete spojiti ove stvari zajedno na jednodnevnom izletu. Ako iznajmljujete automobil, to je jednostavno. Vidim ga kao mjesto za ljude koji su pravi ljubitelji prirode, koji vole lutati i posjećivati izolirana, tajna mjesta.
Zašto ići? Zbog prekrasnog izleta u nacionalni park.
Antun Najcer, 43, vlasnik bara i glazbenik:
Moje omiljeno mjesto u blizini Dubrovnika je otok Šipan. Dio je Elafitskog arhipelaga i u najljepšem dijelu mora, potpuno netaknut. Ne trebate nositi masku za plivanje ili bilo što drugo; možete jasno vidjeti sve oko sebe, to je ljepota toga. Ako volite more, ako volite roniti, bilo koje doba godine je dobro, ali naravno najbolji su srpanj i kolovoz. Kao da tamo možete disati pod vodom. Tako je kristalno i jasno.
Zašto ići? Otkriti netaknuta mora.
Lucijana Margaretić, 26, galerijska asistentica:
Moje omiljeno mjesto je napuštena vila Vila Cingrija. Jednom je tamo snimana televizijska serija, ali sada je potpuno prazna. Možete ući na vrlo velika vrata u vrtove; to je prekrasan krajolik ali je star i obrastao. Male grupe lokalnog stanovništva idu tamo jer imate tako prekrasan pogled, posebno pri zalasku sunca. Mještani tamo odlaze uživati u pogledu i spuštati se do mora. Ipak, budite oprezni s plivanjem; ovdje je opasno pa je najbolje ako si dobar plivač i znaš što radiš.
Zašto ići? Zbog jednog od najneobičnijih dubrovačkih pogleda
Pero Kolendić 53, upravitelj samostana:
Moje omiljeno mjesto je naš samostan, Franjevački samostan. Ovi klaustri i apotekarski muzej zaista su nešto posebno. To je franjevački samostan, red koji se brinuo za bolesnike. No, zagrebačka katedrala mi je druga najdraža, Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije. Oštećena je u prošlogodišnjem potresu, ali ju sad obnavljaju. Tako je raskošna i ogromnih je razmjera. Gotičke kule su fantastične. Nije tajna, ali toliko je dirljiva da bi ju svi trebali posjetiti.
Zašto ići? Diviti se djeliću nevjerojatne zagrebačke arhitekture.
10. Otok Mljet
Ivica Hajdić, 42, profesor pedagogije:
Mljet je idealno odredište za ljubitelje netaknute prirode, koji žele uživati u prirodnom okruženju. Na jednom kraju otoka je Nacionalni park s veličanstvenim jezerima gdje se stabla spuštaju sve do mora. Otok u sklopu otoka, samostan Svete Marije, nalazi se usred Velikog jezera i nevjerojatan je fenomen. Ali upravo gastronomska ponuda čini ovaj otok uistinu posebnim. Uglavnom se radi o ribljim jelima, ali svakako morate kušati i “mljetske makarone”, poznatu mljetsku tjesteninu koja se ručno radi od brašna i prelivena maslinovim uljem, češnjakom i mljetskim sirom. Idealno je doći na ovaj otok u rujnu jer je temperatura mora još uvijek topla, otok je puno mirniji i prirodniji te zaista možete uživati u miru, tišini i najljepšim zalascima sunca na svijetu.
Zašto ići? Zbog mira i najspektakularnijeg zalaska sunca na svijetu
Tonina Dumić, 45, ekonomistica:
Istra je puna energetskih linija — zovemo ih zmajevim linijama, a sastaju se ispod zvonika crkve u srednjovjekovnom gradu Motovunu. Ono što me fascinira su drevni kameni krugovi nedaleko od Motovuna uz brda Picuge. Možete ići s turističkim vodičem ili istraživati pješačenjem, ali putevi su teški. Kada dođete do vrha otvara se prekrasan pogled i vidite što je ostalo od kamenih krugova. Na solsticiju svjetlost prolazi. Privlači me ponovno se vratiti i istraživati.
Zašto ići? Vidjeti drevne kamene krugove.
Z.G.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev