>
Bila je ovo vrlo izazovna godina za vinare. Česte vremenske neprilike i napadi štetnika bili su razlog velike brige kod proizvođača vina u Istri.
- Protekla godina bila je zahtjevna zbog vremenskih prilika, razdoblja suše i visokih temperatura. Tuče, učestale kiše te pritiska bolesti i štetnika. Nagle promjene vremena i ekstremni uvjeti prouzročili su vinovoj lozi stres u nekoliko navrata - komentira za Istru24 Ranko Anđelini iz vinarije Anđelini.
- Unatoč svemu uspjeli smo održati zdravstvenu ispravnost vinograda uz isti broj tretiranja kao u proteklim godinama. Zahtijevalo je to intenzivnije praćenje i više ručnog rada u vinogradu, no u konačnici, zadovoljni smo stanjem u podrumu te možemo reći kako će vina biti izvrsna - kaže.
- Naša filozofija je da sva vina odleže minimalno godinu dana u podrumu, za što je sirovina od ključne važnosti. Ove su nam se godine položaji na višoj nadmorskoj visini i otvoreniji položaji pokazali boljima. Tijek razvoja vina u podrumu ukazuje na to da će vina u konačnici imati vrhunsku kvalitetu te da ćemo iz ove berbe puniti sve naše etikete - dodaje.
S njime se slaže i Denise Cossetto iz vinarije Cossetto.
- Period prije same berbe bio je izazovan s obzirom na vremenske neprilike koje su nas zadesile. Tuča, obilne kiše i jaki vjetrovi predstavljali su izazove u fazi sazrijevanja grožđa. Unatoč tome, sama berba je prošla dobro i mislim da smo izvukli maksimum.
Kvalitetom mladog vina su zadovoljni i mišljenja su kako mukotrpan trud i rad koji su uložili tijekom cijele godine, na kraju pokazati izvrsne rezultate.
U vinariji Rossi također je sve prošlo dobro iako je bilo vrlo izazovno i neizvjesno.
- Godina i berba su bile izrazito zahtjevne. Obilna kiša početkom rujna odgodila je i pomalo otežala berbu. Strah i nesigurnost koja je nastala uslijed jake kiše ipak je splasnula kad je polovicom rujna nastupio jedan dobar suh period. Potrajao je sve do listopada te omogućio grožđu da optimalno sazre - objašnjavaju.
- Takve su nam okolnosti omogućile da planski određujemo termine berbe pojedinih sorti i mikrolokacija. S berbom smo krenuli 5. rujna s Malvazijom Istarskom, a kraj smo dočekali 5. listopada s Cabernet Sauvignonom - objašnjava Nino Bažon.
- Mlade malvazije ove godine bit će nešto svježije te bogate lijepim aromama, u našem slučaju one neće prelaziti 13 posto alkohola. Takve su vrijednosti po našem mišljenju optimalne za ovu vrstu vina. Veseli nas činjenica da smo uspjeli dočekati i da crne sorte sazru do optimalnih uvjeta, s dobrim postotkom šećera, visokim potencijalom za starenjem i lijepim zrelim aromama. Sve u svemu, iako smo očekivali jednu tešku i na neki način lošu godinu, mislim da smo i mi, a i ostali uspjeli izvući maksimum. Zasigurno ćemo ovu godinu sigurno pamtiti kao zahtjevnu ali na kraju i dobru - kazuje.
Iako je ove godine bilo mnogo izazova, istarski vinari uspjeli su ih savladati i proizvesti kvalitetna vina. Možda je sve manje vinograda, radne snage i interesa za poljoprivredu, ali još uvijek postoje mlade nade koje preuzimaju posao na sebe, trude se nastaviti tradiciju, zadržavaju konkurentnost na tržištu i otvoreni su za inovacije, piše Istra24.
I.B.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev