>
  2 min. čitanja

Unatoč teškoj godini, istarski vinari uspjeli proizvesti kvalitetna vina

Unatoč teškoj godini, istarski vinari uspjeli proizvesti kvalitetna vina
Foto: Pixabay

Bila je ovo vrlo izazovna godina za vinare. Česte vremenske neprilike i napadi štetnika bili su razlog velike brige kod proizvođača vina u Istri.

- Protekla godina bila je zahtjevna zbog vremenskih prilika, razdoblja suše i visokih temperatura. Tuče, učestale kiše te pritiska bolesti i štetnika. Nagle promjene vremena i ekstremni uvjeti prouzročili su vinovoj lozi stres u nekoliko navrata - komentira za Istru24 Ranko Anđelini iz vinarije Anđelini.

- Unatoč svemu uspjeli smo održati zdravstvenu ispravnost vinograda uz isti broj tretiranja kao u proteklim godinama. Zahtijevalo je to intenzivnije praćenje i više ručnog rada u vinogradu, no u konačnici, zadovoljni smo stanjem u podrumu te možemo reći kako će vina biti izvrsna - kaže.

- Naša filozofija je da sva vina odleže minimalno godinu dana u podrumu, za što je sirovina od ključne važnosti. Ove su nam se godine položaji na višoj nadmorskoj visini i otvoreniji položaji pokazali boljima. Tijek razvoja vina u podrumu ukazuje na to da će vina u konačnici imati vrhunsku kvalitetu te da ćemo iz ove berbe puniti sve naše etikete - dodaje.

S njime se slaže i Denise Cossetto iz vinarije Cossetto.

- Period prije same berbe bio je izazovan s obzirom na vremenske neprilike koje su nas zadesile. Tuča, obilne kiše i jaki vjetrovi predstavljali su izazove u fazi sazrijevanja grožđa. Unatoč tome, sama berba je prošla dobro i mislim da smo izvukli maksimum.

Kvalitetom mladog vina su zadovoljni i mišljenja su kako mukotrpan trud i rad koji su uložili tijekom cijele godine, na kraju pokazati izvrsne rezultate.

U vinariji Rossi također je sve prošlo dobro iako je bilo vrlo izazovno i neizvjesno.

- Godina i berba su bile izrazito zahtjevne. Obilna kiša početkom rujna odgodila je i pomalo otežala berbu. Strah i nesigurnost koja je nastala uslijed jake kiše ipak je splasnula kad je polovicom rujna nastupio jedan dobar suh period. Potrajao je sve do listopada te omogućio grožđu da optimalno sazre - objašnjavaju.

- Takve su nam okolnosti omogućile da planski određujemo termine berbe pojedinih sorti i mikrolokacija. S berbom smo krenuli 5. rujna s Malvazijom Istarskom, a kraj smo dočekali 5. listopada s Cabernet Sauvignonom - objašnjava Nino Bažon.

- Mlade malvazije ove godine bit će nešto svježije te bogate lijepim aromama, u našem slučaju one neće prelaziti 13 posto alkohola. Takve su vrijednosti po našem mišljenju optimalne za ovu vrstu vina. Veseli nas činjenica da smo uspjeli dočekati i da crne sorte sazru do optimalnih uvjeta, s dobrim postotkom šećera, visokim potencijalom za starenjem i lijepim zrelim aromama. Sve u svemu, iako smo očekivali jednu tešku i na neki način lošu godinu, mislim da smo i mi, a i ostali uspjeli izvući maksimum. Zasigurno ćemo ovu godinu sigurno pamtiti kao zahtjevnu ali na kraju i dobru - kazuje.

Iako je ove godine bilo mnogo izazova, istarski vinari uspjeli su ih savladati i proizvesti kvalitetna vina. Možda je sve manje vinograda, radne snage i interesa za poljoprivredu, ali još uvijek postoje mlade nade koje preuzimaju posao na sebe, trude se nastaviti tradiciju, zadržavaju konkurentnost na tržištu i otvoreni su za inovacije, piše Istra24.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.