>
Invazivna vrsta ribe vatrenjača (Pterois miles), koju još zovu i riba paun ili riba lav širi se Jadranom.
Najnoviji nalaz snimio je ronilac Tomislav Kelemen, a kako kaže, snimka ova tri primjerka na jednom mjestu, nastala je kod Visa, blizu Punte kod Noža (kod Stinive), na dubini od 15 metara.
Riba lav, paun, đavolja riba, vatrenjača, lako je prepoznatljiva po svojim dugim, šarenim perajama i karakterističnim prugama koje podsjećaju na lavlje grive. Odrasle jedinke mogu narasti do 35 centimetara u duljinu, svoje otrovne bodlje koriste kao obrambeni mehanizam protiv predatora.
Ono što čini ovu ribu posebno opasnom u invazivnim uvjetima je njen apetit i reproduktivna sposobnost. Riba lav je izuzetno prilagodljiva i može preživjeti u različitim uvjetima, dok njen predatorski način života ozbiljno ugrožava lokalne riblje populacije. Osim toga, brzo se razmnožava, što dodatno otežava kontrolu njenog širenja.
Iako potječe iz Indo-Pacifičke regije, kroz Sueski kanal ova vrsta dospjela je u Mediteran i počela se širiti i u Jadransko more.
Dolazak ove vrste u Jadran, povezuje se s globalnim zatopljenjem i promjenama u morskim strujama. Povećanje temperature mora omogućava ovoj tropskoj vrsti da preživi i razmnožava se u novim područjima, a toplija mora postaju pogodno stanište za vrste koje inače ne bi preživjele u tim uvjetima.
Ova riba nema prirodnih predatora u Jadranu, što znači da se može nekontrolirano razmnožavati i prekomjerno loviti lokalne riblje vrste. To može dovesti do smanjenja biološke raznolikosti i destabilizacije ekosustava.
Institut za oceanografiju i ribarstvo o ovoj ribi kaže da su sve bodlje na tijelu otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova.
Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom (najbolje utapljajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodi temperature 40-45°C u trajanju 30-90 min uz pažnju da ne dođe do opeklina).
- S druge strane, ova riba je jestiva i ukusna. Ako je možete na siguran i legalan način uloviti, učinite to - poručuju sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
Podsjetimo, ova vrsta je prvi put zabilježena u Jadranskom moru 2019. godine, nakon čega se počela rapidno širiti.
D.G.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev