>
Pred Hrvatskom je, nakon turističke sezone i sezona berbe grožđa. U nekim vinogradima na zadarskom području, u Ravnim kotarima, berba je već počela. Određene sorte moraju se brati ranije, a iako je urod ove godine manji, vinari tvrde da kvaliteta grožđa nije upitna.
U vinogradu u Tinju grožđe se bere već 10-ak dana. Prvi je na redu bio muškat žuti, zatim chardonnay.
- Danas je na redu naš merlot koji je taman stigao. Malo je izazovna godina, ali smo sve nekako uskladili. Ova kiša malo ometa, kao što je ometala čitavu godinu. Sunce dođe iznenada pa nam pomogne osušiti. Bit će dobra berba - naglašava Rade Bobanović, Poljoprivredna zadruga "Maslina i vino", Polača.
U onom ekološkom vinogradu ruku je dovoljno. Mahom su to iskusni berači, domicilno stanovništvo.
- Najvažnije je sačuvati grožđe, berba je najmanji problem. Uzmeš grozd, pritisneš škaricama da nema lista i to je to - pokazuje Milan Perajić, berač.
Vremenski uvjeti su uvjeti takvi kakvi jesu, ove godine nikome nije lako, rekao je za Dnevnik HTV-a Šime Ćudina, berač.
Vinari predviđaju: bit će ove godine vina manje, ali dobre kvalitete.
- Mi danas imamo idealne parametre. Neće biti upitna kvaliteta, bit će manje. Ne trebamo regulirati dodatnim aditivima. Vino u Zadarskoj županiji i ove će godine biti među šampionima svijeta - naglasio je Bobanović.
Dobra je vijest da cijenu vina vinari ne planiraju podizati. No dug je put od berbe grožđa do konzumacije vina, iako se ubrani plodovi ovdje odmah odvoze u vinariju.
- Ljudi poberu grožđe, mi ga pokupimo, dovodimo ovdje na preradu - rekao je Dario Brkljača, radnik u vinariji.
Ovdje je baš sve podređeno kvaliteti. Vino se skladišti i u drvenim bačvama.
- Sada na početku berbe '23. kušamo vino iz '20. Ja bih volio da vino bude i bolje od '20. i zato, živjeli - nazdravio je Bobanović.
A.B.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev