>
Znanstvenici su bacili više svjetla na podrijetlo vina u velikoj studiji koja je otkrila da je vinova loza prvi put udomaćena u dvije regije istovremeno prije otprilike 11.000 godina.
U velikoj genetskoj analizi sorti vinove loze, znanstvenici iz 16 zemalja identificirali su dva odvojena događaja pripitomljavanja koji su se dogodili istovremeno - u zapadnoj Aziji i na Kavkazu prije otprilike 11.000 godina.
Mnoge stare civilizacije u Europi i Aziji imale su tradiciju pijenja vina. Vinova loza također je duboko ukorijenjena u zapadnu kulturu od izuma proizvodnje vina. No, o podrijetlu vinove loze zna se iznenađujuće malo.
Najraniji arheološki dokazi o vinogradarstvu potječu iz razdoblja prije 8.000 godina na Kavkazu. Saznanja o ranoj pripitomljavanju vinove loze ostala su zagonetka - sve donedavno.
Istraživači su u novoj studiji sekvencirali gene 2.448 različitih sorti grožđa iz cijele Euroazije i Sjeverne Afrike. Koristili su uzorke domaće vrste Vitis vinifera. Vrsta od koje potječe i uzgaja se većina modernih sorti vinove loze, kao i njen divlji predak Vitis sylvestris.
Uspoređujući njihove genetske razlike i sličnosti, uspjeli su pratiti evolucijsko stablo vinove loze i povijest pripitomljavanja. Prema njihovoj analizi, svi moderni kultivari vjerojatno potječu od drevnog pretka Vitis sylvestris koji je živio u većem dijelu Euroazije i Sjeverne Afrike tijekom posljednjih 400.000 godina.
Na istoku se vrsta podijelila u dvije varijante: jednu na Kavkazu i drugu u području općenito poznatom kao Bliski istok. Bilo je prvih pripitomljavanja, nakon pojave poljoprivredne revolucije, ranije nego što se vjerovalo. Iz tih centara pripitomljavanja kultivirane sorte imale su različite tokove.
- Pripitomljavanje Južnog Kavkaza imalo je ograničeno širenje i vrlo mali daljnji utjecaj - rekao je profesor Robin Allaby sa Sveučilišta Warwick. Allaby je stručnjak za evoluciju pripitomljavanja biljaka. 'Bliskoistočna pripitomljavanje postala je dominantna' nad velikim dijelom ranog vinogradarstva.
Dok su ljudi migrirali morskim, kopnenim i planinskim koridorima, prenijeli su ove sorte u veći dio Europe, kao i u Sjevernu Afriku i kontinentalnu Aziju. Prema Allabyju, ovi se putovi 'čudno podudaraju s početnim širenjem neolitskih kultura u Europu'.
Tijekom ovog ranog transporta ljudi su križali udomaćene sorte Vitis vinifera s njihovim divljim srodnicima Vitis sylvestris, čineći je prikladnijom za proizvodnju vina. Kao vješti vinogradari, a možda i pioniri, točno su znali što traže od grožđa. To uključuje "okus bobičastog voća" i "aromu muškatnog oraščića", prema studiji.
Većina sadašnjih sorti grožđa potječe od samo četiri stare sorte u Europi i jedne s Kavkaza, prenosi portal O vinu.
- Viša razina kulturne razmjene karakterizira posljednju fazu od brončanog doba - naveli su autori studije. Zajednice su počele trgovati vrhunskim sortama grožđa duž trgovačkih putova, dijeleći ne samo svoje sorte nego i svoje vještine i znanje.
Kako su se te sorte i vještine širile Europom, kulture su postale zaluđene njima, nadahnjujući mitove i bajke - priče o podrijetlu i božanstvenosti vina koje su prožimale tisućljeća koja su uslijedila. S modernim genetskim analizama koje nadopunjuju arheološka otkrića, uskoro bi moglo biti moguće dodatno dekonstruirati ovu tajanstvenu i fascinantnu povijest proizvodnje vina.
B.K.
PROČITAJTE JOŠ:
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev