>
VRSAR - Administrativnu vlast u Vrsaru u 17. stoljeću vodila je grofovija porečkih biskupa. Ulazak i izlazak iz grada bio je strogo kontroliran. Statut je propisivao pravila i zabrane. Kazna za neposluh bila je izgon ili stup srama. Red je čuvao tadašnji upravitelj - gaštal.
- Ženama je zabranjen ulazak u oštarije, zabranjeno je unositi oružje, zabranjeno je kockanje, zabranjeno je ulaziti s bradom. Postoji samo jedna peć za kruh, izvoz/uvoz ribe strogo je kontroliran - rekao je Gaštal, čuvar zakona i reda.
Hrana koja je prošla provjeru prodavala se na tržnici i zatim pripremala.
- Pripremamo pravu istarsku juhu. Recept se zna, tradicionalno slatko crno vino sa šećerom, paprom i maslinovim uljem - govori Mirjana Živković, ugostiteljica.
- Pljukance s kupusom. Najprije popržimo kapulu sa slaninom, dodamo svježe sjeckani kupus, dinsta se sve, u međuvremenu se naprave pljukanci, kuhamo i onda sve zajedno pomiješamo - naglašava Lučana Sadrić, ugostiteljica.
U mirisima i okusima uživali su i posjetitelji.
- Prelijepo je, uživamo i nazdravljamo uz sjajno crno vino. Ono nam je najbolje. Živjeli! - Govore Willy i Anna iz Njemačke.
- Sve je super, fritule i vino, sve je odlično - rekla je Anna.
Sajam je tako oživio kulturnu i povijesnu baštinu Vrsara.
- Koristili smo interpretaciju baštine kod analize starog statuta koji je stariji više od 300 godina. One održavaju identitet mjesta, predstavljaju našu kulturu, a istraživanja su pokazala da kulturne manifestacije pozitivno utječu na održivost cijele destinacije - istaknula je Klara Trošt Lesić, direktorica HTZ Vrsar.
Ovom manifestacijom Vrsar se vratio u burno 17. stoljeće, piše HRT.
I.G.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev