>
  3 min. čitanja

ZAMJENA PESTICIDA Novi pripravci još uvijek ne mogu potpuno nadomjestiti bakar u maslinicima

ZAMJENA PESTICIDA Novi pripravci još uvijek ne mogu potpuno nadomjestiti bakar u maslinicima
Foto: Svečilište u Zadru

Upotreba bakra kao fungicida u poljoprivredi, posebno u ekološkoj proizvodnji vinove loze, masline i povrća, predstavlja značajan izazov u kontekstu održivog gospodarenja tlom i sukladnosti s europskom regulativom. 

U masliniku u Škabrnji održana je prezentacija rezultata projekta „LIFE Microfighter“ kroz koji Sveučilište u Zadru kao jedan od partnera istražuje učinkovitost novog proizvoda i prakse koja će smanjiti ili zamijeniti pesticide na bazi bakra u zaštiti grožđa, rajčice i masline (peronospora, bakterijska pjegavost, rak masline i paunovo oko) na usjevima u Italiji, Hrvatskoj i Španjolskoj.

Bakar se već desetljećima koristi zbog svoje učinkovitosti protiv brojnih biljnih patogena, no njegova kumulacija u tlu može negativno utjecati na mikrobnu aktivnost, bioraznolikost i kvalitetu tla. Sukladno važećim propisima Europske unije, ukupna dopuštena količina bakra ograničena je na 28 kg/ha u sedmogodišnjem razdoblju, čime se nastoji potaknuti racionalizacija njegove primjene i prelazak na okolišu prihvatljivije metode zaštite bilja od biljnih bolesti. U cilju smanjenja ovisnosti o bakru, intenzivno se razvijaju alternativna rješenja – uključujući biološke pripravke na bazi korisnih mikroorganizama, biljnih ekstrakata, fosfite te nanoformulacije bakra s nižim dozama i ciljanom učinkovitošću.

- Projekt LIFE Microfighter se bavi ovom problematikom i za cilj ima istražiti učinkovitu alternativu bakru kao sredstvu za zaštitu bilja u obliku zeo-bio pripravka, zeolita koji nosi živu komponentu bakteriju Pseudomonas, koja je patentirana za tu namjenu da djeluje preventivno na infekcije nekih bolesti i bakterija. Višegodišnja istraživanja u Zadarskoj županiji pokazala su da tretmani u primjeni 50% bakra i 50% zeo-bio-pripravka pomiješanih u spremniku i puna doza ovog inovativnog pripravka moguća alternativa upotrebi bakra - ističe koordinator na projektu, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

Ne može pouzdano zamijeniti bakar

U sklopu aktivnosti demonstracije učinkovitosti proizvođači maslina s područja Zadarske županije imali su priliku čuti iskustva i sudjelovati u istraživanju kojeg provode stručnjaci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u pokusnom masliniku na lokalitetu Škabrnja.

Zaključci pokusa i prijenosa novih znanja prema proizvođačima idu u smjeru da primjena zeo-bio-pripravka ima svoje mjesto u programima u integriranom sustavu zaštite maslina od bolesti paunovog oka, zatim da njegovoj primjeni treba prethoditi dobra prognoza i poznavanje osjetljivosti sorte na paunovo oko, te da ovaj pripravak nema nikakvog štetnog utjecaja za okoliš.

- Utjecaj godine se pokazao jačim od primijenjenih tretmana na prinos i kvalitativno-kvantitativne parametre proizvedenog ulja te sukladno tome primijenjeni tretmani sa zeo-bio-pripravkom ne daju veću korist za maslinarstvo, osim što smanjuju negativne utjecaje bakra za zdravlje tla. Isto tako, zbog specifičnosti infekcije paunovim okom, koja je u stadiju inkubacije od nekoliko tjedana do više od šest mjeseci, učinkovitost zeo-bio-pripravka u ekološkom sustavu uzgoja ne smijemo uzeti konačnom, već je potrebno dodatno istražiti, s jasnom naznakom da u ekološkom sustavu ovaj pripravak ne može pouzdano zamijeniti bakar. Reakcije proizvođača su pozitivne, zahvaljujem na velikom interesu stručne javnosti, osobito savjetodavne službe i stručnjaka koji rade u području ishrane bilja - ističe Kos.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.