>
Upotreba bakra kao fungicida u poljoprivredi, posebno u ekološkoj proizvodnji vinove loze, masline i povrća, predstavlja značajan izazov u kontekstu održivog gospodarenja tlom i sukladnosti s europskom regulativom.
U masliniku u Škabrnji održana je prezentacija rezultata projekta „LIFE Microfighter“ kroz koji Sveučilište u Zadru kao jedan od partnera istražuje učinkovitost novog proizvoda i prakse koja će smanjiti ili zamijeniti pesticide na bazi bakra u zaštiti grožđa, rajčice i masline (peronospora, bakterijska pjegavost, rak masline i paunovo oko) na usjevima u Italiji, Hrvatskoj i Španjolskoj.
Bakar se već desetljećima koristi zbog svoje učinkovitosti protiv brojnih biljnih patogena, no njegova kumulacija u tlu može negativno utjecati na mikrobnu aktivnost, bioraznolikost i kvalitetu tla. Sukladno važećim propisima Europske unije, ukupna dopuštena količina bakra ograničena je na 28 kg/ha u sedmogodišnjem razdoblju, čime se nastoji potaknuti racionalizacija njegove primjene i prelazak na okolišu prihvatljivije metode zaštite bilja od biljnih bolesti. U cilju smanjenja ovisnosti o bakru, intenzivno se razvijaju alternativna rješenja – uključujući biološke pripravke na bazi korisnih mikroorganizama, biljnih ekstrakata, fosfite te nanoformulacije bakra s nižim dozama i ciljanom učinkovitošću.
- Projekt LIFE Microfighter se bavi ovom problematikom i za cilj ima istražiti učinkovitu alternativu bakru kao sredstvu za zaštitu bilja u obliku zeo-bio pripravka, zeolita koji nosi živu komponentu bakteriju Pseudomonas, koja je patentirana za tu namjenu da djeluje preventivno na infekcije nekih bolesti i bakterija. Višegodišnja istraživanja u Zadarskoj županiji pokazala su da tretmani u primjeni 50% bakra i 50% zeo-bio-pripravka pomiješanih u spremniku i puna doza ovog inovativnog pripravka moguća alternativa upotrebi bakra - ističe koordinator na projektu, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.
Foto: Sveučilište u Zadru
U sklopu aktivnosti demonstracije učinkovitosti proizvođači maslina s područja Zadarske županije imali su priliku čuti iskustva i sudjelovati u istraživanju kojeg provode stručnjaci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u pokusnom masliniku na lokalitetu Škabrnja.
Zaključci pokusa i prijenosa novih znanja prema proizvođačima idu u smjeru da primjena zeo-bio-pripravka ima svoje mjesto u programima u integriranom sustavu zaštite maslina od bolesti paunovog oka, zatim da njegovoj primjeni treba prethoditi dobra prognoza i poznavanje osjetljivosti sorte na paunovo oko, te da ovaj pripravak nema nikakvog štetnog utjecaja za okoliš.
- Utjecaj godine se pokazao jačim od primijenjenih tretmana na prinos i kvalitativno-kvantitativne parametre proizvedenog ulja te sukladno tome primijenjeni tretmani sa zeo-bio-pripravkom ne daju veću korist za maslinarstvo, osim što smanjuju negativne utjecaje bakra za zdravlje tla. Isto tako, zbog specifičnosti infekcije paunovim okom, koja je u stadiju inkubacije od nekoliko tjedana do više od šest mjeseci, učinkovitost zeo-bio-pripravka u ekološkom sustavu uzgoja ne smijemo uzeti konačnom, već je potrebno dodatno istražiti, s jasnom naznakom da u ekološkom sustavu ovaj pripravak ne može pouzdano zamijeniti bakar. Reakcije proizvođača su pozitivne, zahvaljujem na velikom interesu stručne javnosti, osobito savjetodavne službe i stručnjaka koji rade u području ishrane bilja - ističe Kos.
J.T.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev