>
  2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Bakalar na brujet

ŽELINA KUŽINA Bakalar na brujet
Foto: Željko Višić

Već sama riječ bakalar u Dalmaciji izaziva asocijaciju na najveće katoličke blagdane, Božić i Uskrs. Postilo se, posti se i postit će se s bakalarom. Sušena riba gurmanima stvara zazubice još i prije nego li su se opredijelili što bi radije: bakalar na brujet ili bakalar na bijelo.

Ali, najpoznatiji i najtraženiji je baš brujet s krumpirom.

Sastojci:

– sušeni bakalar; polovica močenog i očišćenog mesa (težina cijelog sušenog bakalara u trgovini oko 0,70 – 0,80 kg)

– krumpir; oko 1 kg (0,25 kg po osobi)

– maslinovo ulje; 1,5 – 2 dcl,

– bijelo vino; 1 dcl

– sjeckane rajčice ili pire od rajčica; 0,20-0,30 kg.

– peršin; 1/2 vezice

– češnjak; 1/4 glavice

– med; 1 žlica

– list lovora; 1-2 kom

– sušeni mediranski začini; prstohvat po ukusu

– papar; svježe mljeveni

– sol

– parmezan ribani; po ukusu

Foto: Željko Višić

Priprema bakalara:

Priprema počinje 3-4 dana prije kuhanja močenjem bakalara u vodi i nastavlja se njenim svakodnevnim mijenjanjem.

Trećeg ili četvrtog dana bakalar stavite kuhati u hladnu vodu, dovoljno je da vrije samo 10-ak minuta, tako se definitivno lakše čisti. Izvadite ga, ocijedite i čistite još toplog. Strpljivo odvojite svu kožu, ostatke iznutrica, peraje i kosti. Na kraju ga trgajte na manje komadiće, najbolje rukom. Pratite strukturu ribljeg mesa, komadići se daju lako odvajati. Gdje ne ide ručno, zna se, ide nožem.

Pravilna priprema bakalara je 90% svakog recepta sa sušenim bakalarom.

Napominjem: voda završnog pripremnog kuhanja se ne baca, ni slučajno! I neka bude na toplom. S njom se podlijeva jelo.

Priprema jela:

U dobro odabranoj posudi, na maslinovu ulju kratko prodinstajte nasjeckani češnjak i četvrtinu vezice peršina. Kad češnjak zamiriše, ubacite bakalar, nastavite dinstati miješanjem nekoliko minuta pazeći da jelo ne zagori.

Dodajte vino! Kad alkohol ishlapi dolijte i vode koja je ostala od pripremnog kuhanja, taman toliko da prekrije ribu. Ubacite lovorov list i mediteranske začine,  posolite, kuhajte 10-ak minuta. Dodajte rajčice, pa nastavite još 15-ak minuta.

Zatim ubacite oguljeni i narezani krumpir i opet podlijte toplom vodom. Dodajte med, nježno ga umiješajte. Kuhajte na srednje jakoj vatri sve dok krumpir ne bude gotov i kuhan po vašem guštu.

Provjerite slanost, izvadite lovorov list, popaprite, ubacite ostatak peršina i nešto maslinova ulja.

Napominjem: pazite na gustoću brujeta. Ne pretjerujte prilikom podlijevanja jer na kraju brujet mora srednje gust zbog otpuštanja škroba iz krumpira, nikako prerijedak.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Neka jelo prije serviranja kratko odmori, do 10-ak minuta. Taman toliko vremena koliko treba da postavite tanjure, žlice, čaše i vino i dok nazdravite aperitivom.

Bakalar na brujet se servira u duboke tanjure. Tko želi, neka jelu sam dodaje ribani parmezan, papar i nešto ulja po vrhu.

Moja preporuka za piće je kvalitetno ili vrhunsko crno vino.

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.