>
U svašta se razumim, ali kuhanje mi je hobi broj 1. Od djetinjstva. Najviše cijenim rustikalnu kuhinju, onu naših baka i didova, cijenim njihovu borbu za život, nerazbacivanje namirnicama, njih nikada dovoljno. Kuhinja u kojoj se ubije tele radi 10 dkg bifteka me nervira. Drag mi je biftek, ajme, ali nisam za bacanje… Kuhinja u kojoj se jede samo filet od ribe a da se ne proba počučat riblju glavu nekako mi nije legla, nisam tako odgojen … Učili su me poštivanju svih vrsta riba i mekušaca, školjki, svega iz mora… Ono što su kuhali naši ribari, mornari, kapetani … to je moja težnja. Danas nešto vrlo jednostavno i vrlo ukusno.
– 1 kg dagnji (većih, po mogućnosti … i, naravno, punijih),
– krušne mrvice; 2-3 jušne žlice,
– maslinovo ulje; 1/2 dcl,
– bijelo vino; 1/2 dcl,
– ribani zreli (tvrdi) sir; 3-4 prstohvata,
– češnjak; 2 česna,
– peršin; 1/4 vezice,
– sol i papar,
– cherry rajčice; 5-6 komada,
– sir mozzarella; 1-2 pakiranja od 125 gr.
Dagnje očistiti od suvišnih morskih algi i trave, oprati, staviti ih u teću, kuhati dok se ne otvore … Čim se otvore, skinuti s vatre, hladiti … Otvoriti ih do kraja, jednu polovicu školjke odstraniti, poslagati ih u škrovadu … Uz meso dagnje nalazi se travnati brk kojeg treba pažljivo otrgnuti i baciti …
U blenderu izraditi premaz od krušnih mrvica, češnjaka, peršina, maslinovog ulja, bijelog vina, ribanog sira, soli i papra. Blendani premaz uvijek izgleda zrnat.
Na svaku od poslaganih školjki premazati malo paste, preko premaza postaviti tanku fetu rajčice, a preko svega tanku fetu mozzarelle … Nakapati nekoliko kapi maslinovog ulja, popapriti,
U zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva zapeći školjke 10-ak minuta. Paziti da se sir otopi do pola jer to je znak da su gratinirane školjke spremne za serviranje.
Prilog uz školjke neka bude nešto lagano, po vašem osobnom izboru.
Dobar tek Vam želi Žele!
Željko Višić
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev