>
Hobotnica (Octopus vulgaris) je mekušac iz porodice glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići dužinu i do čak 3 metra.
U gastronomskom smislu vrlo je zahvalna. Mnoštvo različitih recepata iz cijelog svijeta najbolje govore koliko je svugdje tražena i obožavana. U nas se najčešće koristi za pripremu salata.
Teže varijante salata sadrže krumpir, kapulu, češnjak, peršin i sl., pa se mogu servirati čak i kao glavno jelo. Kad imate malo hobotnice, a više gostiju preporučujem primjenu te varijante.
Laganije varijante salate od hobotnice rade se samo od nje, uz mogući dodatak nekog povrća: rajčica, krastavaca, paprike, rikule ili npr. mladog sira.
Koje su salate ukusnije, teško je pitanje. O guštima takvog tipa se ne raspravlja.
Važnije je pitanje kako skuhati hobotnicu da bude meka i podatna za jelo. Ljudi su se koristili s puno trikova kako bi je omekšali. Tukli su je o obalne stijene, mlatili batom, kuhali s plutenim čepom, sodom bikarbonom, kvasinom i sl. Na kraju su izmislili zamrzivač.
– kuhana hobotnica; oko 1 kg
– maslinovo ulje; 1,5 dcl,
– sok od 1-2 limuna (ako nemate limuna može i domaća, ne prejaka kvasina); 0,5 dcl,
– rajčice; 3 srednje velike,
– kapari; jedna žlica
– rikula; 1 puna šaka
– sol i papar
– naribani tvrdi (zreli) sir; 36 dkg
Preporuka je hobotnicu prethodno očistiti i zamrznuti, led će razbiti njenu mišićnu strukturu. Kad je odmrznete, spuštajte je polako s obješenim krakovima u kipuću vodu. Krakovi će se polako uvijati, a hobotnica sklupčati. Kuhanje će trajati do sat vremena, ovisno o njenoj veličini i debljini. Kad vilicom isprobavate da li je hobotnica kuhana zabodite ju u najdeblji dio, gdje se krak spaja s tijelom (glavom).
Ako je hobotnica svježa i nije bila smrznuta, kuhajte je koliko bude trebalo. Strpljenje nikome ne može naškoditi.
Krakove kuhane hobotnice nasjecite na kolutove širine oko 1 cm, a glavu na kockice, slične veličine. Isto tako nasjecite rajčice i dodajte ih hobotnici zajedno sa žlicom kapara. Solite ukoliko treba, popaprite, te začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Promiješajte i ostavite da se sve zajedno prožme.
Koju ćete vrstu sira koristiti za košarice, vaš je osobni odabir. Uobičajeno se koristi parmezan. Međutim, važno je i znati da prejaki sir svojom snažnom aromom zna dominirati u jelu pa tako umanjiti slast okusa salate od hobotnice.
Na papiru za pečenje kojeg ste položili na lim složite četri hrpe naribanog sira. Hrpe poravnajte u krugove dijametra 10-12 cm, debljine 0,5 cm.
Pecite u zagrijanoj pečnici na 100⁰C, 10-12 minuta, dok se sir ne rastopi.
Kad je gotovo, izvadite papir s otopljenim sirom s lima. Širokim nožem ili lopaticom za kolače odvojite sir od papira i dok jeo topao poslažite ga preko čaša ili šalica. Rubovi sira će se opustiti i formirati košarice. Kad se sasvim ohlade spremne su za nadijevanje salatom.
Postavite košarice u tanjure, napunite ih salatom, ukrasite rikulom i dobar vam tek.
Željko Višić
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev