>
  2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Hobotnica s bobom (na gulaš)

ŽELINA KUŽINA Hobotnica s bobom (na gulaš)
Photo: Željko Višić

Ovo je tipična marendaška spiza (na žlicu), koju nijedan gurman ne propušta. Može se kuhati u više različitih varijanti gustoće, ovisno o tome služimo li se radije žlicom ili vilicom. Ostale su mogućnosti ovog jela da se umjesto boba koristi slanutak, kombiniraju bob i slanutak, da se krumpir izostavi ili nadomjesti prigodnom tjesteninom.

Mogućnost da se hobotnica zamijeni sipom, te da se na kraju koristimo i sipinim crnilom odmah mi stvara „crne“ zazubice.

U svakom slučaju, uživajte i u samom pripremanju i kuhanju. To čovjeka izuzetno puni energijom, još više kada svi za stolom odaju počast jelu i kuharu …

Sastojci:

– hobotnica (po mogućnosti jadranska, odmrznuta); 1 – 1,5 kg

– kapula srednje veličine; 2-3 komada ,

– svježa rajčica; 2-3 komada (oguliti koru i nasjeckati); zimi koristim konzervirane sjeckane

– maslinovo ulje; 1 dcl,

– prošek (ako ga nemate može i bijelo vino); 1 dcl,

– riblji temeljac (ukoliko ga imate); 3/4 l

– češnjak; 2-3 česna,

– peršin; 1/4 vezice,

– bosiljak svježi; 2-3 listića sitno natrgati, ili bosiljak sušeni; 1 dobar prstohvat

– sol i papar,

– bob (može i smrznuti); 1/2 kg – nikada ga ne čistim od opne, tko voli nek’ izvoli

– krumpir srednje veličine; 2-3 komada

Priprema hobotnice:

Od velike se hobotnice može koristiti nekoliko krakova ili se koriste cijele manje. Preporuka je koristiti je odmrznutu. Krakove i i očišćenu glavu treba narezati na kolutiće ili komade veličine do 2 cm.

Photo: Željko Višić

Priprema jela:

Na zagrijano ulje staviti sitno nasjeckanu kapulu, kad se zažuti dodati sjeckani češnjak i pola predviđenog peršina. Kad zamiriše češnjak ubaciti hobotnicu i šufigavati (pirjati) je neko vrijeme … Doliti prošek ili vino, kad alkohol ispari, dodati rajčice i začine, te ribljeg temeljca prema potrebi. Kad hobotnica omekša dodati na ploške narezane krumpire i bob. Sve je gotovo kad krumpir bude skuhan prema vašem ukusu.

Pazite na sol, radije manje nego li više.

Teću s jelom postavite na stol, dolijte još malo maslinovog ulja, popaprite i pospite prstohvatom peršina, promješajte, poklopite … i neka tako odstoji 10ak minuta (ukoliko imate snage za to).

Nebi škodilo da na stolu bude malo naribanog tvrdog sira pa neka ga svatko posipa, ako voli i koliko voli.

Dobar tek Vam želi Žele!

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.