>
Ako imate sreću pa na ribarnici, u trgovini ili kod lokalnih ribara naletite na dobru ponudu svježih kozica srednje veličine (možda i velikih), ne razmišljajte dugo, izvadite novčanik i kupite ih.
Kozice se čiste tako da im se otkida gornji dio trupa, a zatim očisti ljuštura oko mesa repa. Gornji dio mesa se po sredini lagano zareže i izvadi lako uočljivo tanko crno crijevo.
Važno je da su repovi kozica dovoljno veliki za nabadanje na ražnjić.
Napominjem kako možete kupiti već očišćene repove kozica, ali oni su najčešće presitni za ražnjić. Međutim, ponegdje se mogu pronaći i krupniji, ali zamrznuti primjerci.
Također, računajte kako je po osobi potrebno minimalno 15ak dkg repova.
- repovi kozica očišćeni; 0,6 kg (kozice srednje veličine)
- krumpir; 0,40 dkg (kuhan, izrezan za salatu)
- kapula; 1 kom, (izrezana na polumjesece)
- cherry rajčice; 15ak kom
- artičoke; 10ak srca (može i iz konzerve)
- mahune; kuhane i sječene na 3-4 cm dužine
- peršin u vezici; 1/5 vezice
- češnjak; 4 - 5 režnjeva sitno isjeckanih
- maslinovo ulje; 1 dcl
- maslac; 5 dkg
- mediteranski začini (bosiljak, ružmarin, majčina dušica …, po izboru)
- papar
- sol
Repove nabadajte na ražnjić, lagano posolite i pouljite, neka se na taj jednostavan način, dok pripremate prilog, mariniraju do pečenja.
Krumpire ogulite, izrežite pa pristavite kuhati zajedno s mahunama u posoljenu vodu.
Artičoke očistite od svih tvrdih listova do same sredine. Možete koristiti i već očišćena srca artičoka iz konzervi ili staklenki. Sredine svježih artičoka izrežite na četvrtine, a one iz konzervi na polovine.
Cherry rajčice prepolovite, kapulu, češnjak i peršin nasjeckajte.
Ražnjiće s repovima možete peči na roštilju, grill ili običnoj tavi. Kozicama je dovoljno nekoliko minuta sa svake strane da budu gotove, ne smiju se presušiti.
Pripremljeno povrće za prilog najbolje je obrađivati u wok tavi.
Na već zagrijano maslinovo ulje i maslac najprije stavite kapulu. Kad kapula uhvati laganu boju karamele dodajte redom kuhane krumpire i mahune, artičoke, rajčice, mediteranske začine po izboru, češnjak, peršin, sol i papar. Miješanje neka bude nježno kako se sastojci ne bi raspadali na sitnije komade. Gotovo je za nekoliko minuta tj. kada cherry rajčice malo uvenu i otpuste dio soka.
Na sredinu velikih tanjura postavite prilog, a na njega jedan ili dva ražnjića po osobi. Dodatno pouljite, popaprite i pospite s malo peršina.
Bit će to sigurno divna rapsodija boja i okusa.
Uz ovo jelo preporučujem neko lagano bijelo pitko vino npr. pošip, žlahtinu ili malvaziju.
Dobar tek Vam želi Žele!
Željko Višić
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev