>
Kozice su najprisutnija vrsta rakova na peškarijama. I jedna od jeftinijih, prigodnih svačijem džepu. Ima ih puno vrsta, velika večina su jestive. Gurmani bi rekli da imaju vrlo specifičan miris i okus, te da su zahvalne i podatne za pripremu velikog broja različitih i zanimljivih jela. Pa, zašto ne isprobati izradu paštete. Jednostavno i efektno.
– očišćeni repovi kozica; 0,50 kg)
– maslinovo ulje; 1 dcl
– maslac; 5 dkg
– kremasti sir; 5 dkg
– peršin; 1/4 vezice
– kapare; 1 žličica
– papar; svježe mljeveni
– sol
Priprema paštete počinje čišćenjem repova. Priznajem da mi to nije najdraži kuhinjski posao, ali … Najčešće, kupljene friške kozice kući donesem nakon posla, a čistim ih zajedno sa suprugom, nakon ručka uz čašicu vina. Tako se razbije dosada, usput čuješ ima li išta novoga u selu.
Čiste se jednostanim odvajanjem repa od tijela s nožicama i glavom, te završnim odvajanjem ljuski repa od mesa. Nije komplicirano, ali nije baš nešto primamljivo. Važno je napomenuti kako iz stražnjeg dijela ogoljenog repa kozice treba odstraniti i crijevo crne boje.
Sva tijela i ljuske naknadno prokuham u vodi jer se time nakon procjeđivanja dobije fantastičan temeljac za neke druge recepte. Najčeće u tom temeljcu kuhamo tjesteninu, rižu ili orzo koji su glavni sastojci sličnih jela od kozica.
Najjednostavnija je varijanta kupiti već očišćene repove, svježe ili smrznute, pakirane u vrečicama od pola kilograma. Ali, budite uvjereni da kozice koje se čiste za takvu prodaju nisu baš najsvježije, tj. odavno su ulovljene. Bolje je biti sam svoj majstor.
Na malo maslinovog ulja u tavi kratko prepržite očišćene repove kozica, otprilike do dvije minute. Za to kratko vrijeme repovi će početi dobivati blago ružičastu boju, a vi ćete uroniti u oblak mirisa. Maknite tavu s vatre, neka se kozice malo ohlade.
U mikseru (blenderu) miješajte sve sastojke iz recepta do željene gustoće. Solite oprezno, a paprite po svom guštu.
Napominjem da predložene količine sastojaka možete mijenjati, ali samo iskustvom ćete doći do svojih idealnih omjera.
Ohlađenu paštetu servirajte u zdjelu, po vrhu pospite nešto prženih repova ili cijelih prženih kozica. Na roštilju, tavi ili u škrovadi zapecite fete kruha, servirajte ih do paštete, i prepustite se degustaciji. Topli, hrskavi kruh i hladna, ukusna pašteta … mljac.
Paštetu možete i finije izraditi s nešto više maslaca. Takva je idealna da je serviramo u kuglicama uz pomoć žlice za sladoled.
Dobar tek Vam želi Žele!
Željko Višić
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev