>
Kod ovog recepta najbolje je koristiti svježe ulovljene jadranske lignje, međutim, realnost života nameće da se dobro mogu iskoristiti i lignje iz zamrzivača neke od trgovina.
Tu preporučujem kupnju bloka zamrznutih liganja od 1 ili 2 kilograma čije vas boje kožnog pigmenta privuku, onako, na prvi pogled. Mogu se kupiti i već očišćene i oguljene lignje, ali … mene osobno takve ne privlače.
– lignje; cca 1 kg (4 komada),
– maslinovo ulje; 1 dcl
– sol
– papar
– češnjak; 3-4 režnja, sitno sjeckan
– peršin; 1/4 vezice, sitno sjeckan
– mediteransko bilje; po prstohvat sušenog bosiljka i sjeckanog ružmarina
– bijelo vino; 1 dcl
– krumpir; 0,8 kg,
Lignje se čiste odvajanjem glave s krakovima. Tijelu lignje se izvuče prozirna kost, a zatim se ispere unutrašnjost. Ukoliko u tijelu ostane ikra ne vadite je, ni slučajno. S glave odstranite oči i unutrašnje organe, isperite je.
Višak vode posušite papirnatim salvetama.
Glavu s krakovima možete umetnuti u tijelo lignje ili krakove učvrstiti s čačkalicom tako da izgledaju kao da su lignje cijele i nečišćene.
U širokoj tavi koja ima odgovarajući poklopac rasporedite lignje, prelijte ih uljem. Kod navođenja sastojaka traži se 1 dcl maslinova ulja, ali nemojte baš škrtariti. Može se preliti i više. Svaka kap ulja će se zajedno sa sokom od liganja i vinom pretvoriti u vrhunski umak.
Lignje posolite, popaprite, začinite sušenim bosiljkom i nasjeckanim ružmarinom, te prelijte bijelim vinom. Tavu poklopite poklopcem.
Kad jelo provrije smanjite plamen na pola i kuhajte 10-12 minuta.
Nema otkrivanja poklopca niti okretanja liganja. Tava se samo povremeno protrese. Zato se ovo jelo zove “podušenim”.
Nakon 10 minuta u tavu dodajte prethodno skuhane krumpire. Nježno ih uvaljate u umak, te sve zajedno kuhajte još 2-3 minute.
Krumpire pripremite tako da ih ogulite, izrežete na manje komade (ne presitno) i kuhate u dobro posoljenoj vodi.
Još jedna napomena: ukoliko volite masline i kapare i one izvrsno obogaćuju ovo jelo. Prije početka kuhanja možete nasjeckati 10ak maslina i zajedno sa žlicom kapara dodati ih preko liganja.
Kod ovog jela preporučujem da se posuda ili servirna zdjela s kuhanim jelom postavi na sredinu stola te da svatko sebi vadi lignje i krumpire i preliva ih umakom po osobnom guštu.
Isto vrijedi i za salatu.
Dobar tek Vam želi Žele!
Željko Višić
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev