>
  2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Strijelko s povrćem iz škrovade

ŽELINA KUŽINA Strijelko s povrćem iz škrovade
Foto: Željko Višić

Strijelko (skakuša) je riba grabežljivica koju sve češće imamo u ponudi na peškarijama. Doselila se iz južnog Sredozemlja, udomaćila u našem Jadranu. Čini pravi pomor među nama poznatim vrstama kao što su lubini, cipli, salpe… Nema ozbiljnijeg prirodnog neprijatelja, pa je njena brojnost sve veća.

Meso joj je ukusno, ali u okusu se osjeća neka neukroćenost, divljina… Mene podsjeća na meso barakude (škarama) ili lice. Takve ribe najviše volim pripremati isfetane na gradelama ili u škrovadi, na način koji vam nudim u nastavku.

Sastojci:

– strijelko; 1,5-2 kg

– krumpir; 1,2 kg

– kapula srednje veličine; 3 komada – umjesto kapule može 1 veći poriluk

– mrkva veća; 2 komada

– tikvica: 1 komad

– češnjak; 5-6 česna – očišćeni i zdrobljeni

– sušene rajčice; 10-ak komada – u sezoni svježih rajčica obvezno idu svježe

– masline; 10-ak komada

– limun; 1 komad

– začinsko bilje: lovorov list, ružmarin, sušeni bosiljak

– bijelo vino; 1 dcl,

– maslinovo ulje; 1-1,5 dcl,

– sol i papar

Foto: Željko Višić

Priprema:

Krumpir, kapulu i rajčice narežite na manje komade, mrkvu, tikvicu, masline, limun na kolutove, sve začinite, dodajte začinsko bilje i češnjak. Sve promiješano postavite na dno posude za pečenje, a preko svega očišćenu i posebno začinjenu ribu.

Sve zajedno prelijte maslinovim uljem i pokrijte aluminijskom folijom. U slučaju kad je riba na povrću, ona će se pod folijom kuhati u vlastitoj pari.

Pecite u pećnici na temperaturi od oko 180°C. Dužina pećenja isključivo ovisi debljini narezanih krumpira. Nakon 35-45 minuta skinite foliju, preko povrća ulijte bijelo vino i pecite još 15-ak minuta dok riba ne poprimi lijepu boju, a alkohol iz vina ne ispari.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Prilikom pečenja najbolje je koristiti vatrostalnu ili keramičku posudu koja je ujedno i servirna zdjela (kao na slikama).

Preporučam da sam kuhar ili netko drugi, dovoljno iskusan, rasplati ribu na povrću, kako bi svatko mogao izabrati ono što želi od ribe i priloga.

Napomena: ne zaboravite upotrebljavati čaše za vino!

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.