>
  2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Verzot i zeleni tamić

ZEMLJA GURMANIJA Verzot i zeleni tamić
Foto: Željko Krnčević

I opet lipa sjećanja. Opet uz obitelj. Uz ćaću moga, ali i ostale. Kupus verzin ili verzot, kako ko kaže. Kelj, kažu kao pravilno. Ovaj ovdje skuhani je od mog prijatelja Kronje i žene mu Jele. OPG Kronja – izvrsni. Zadnji frut ove godine. Taman ga malo uvatija led i mraz pa je slađi od cukra. Ma divota.

A moj gurmanski vremeplov odlazi u rano djetinjstvo. Tamo negdje kraj šezdesetih. 20. stoljeća (ipak ne 19.). Stari dobri moj radio u Šumariji u Šibeniku. Uz Jeepa kojeg su dobili od američke vojske i na kojem sam se učio voziti, imali su i zelenog Tamića. Za one koji ne znaju, to su kamiončići od 2 tone – TAM – Tvornica automobila Maribor. Imali su oni i veće ali i autobuse. Donedavno sam ih viđao po cesti. Taj je Tamić imao motor u kabini na sredini, pa je gušt bio na njemu sjedit. Onda se uza sve ostalo s njim odlazilo i po smolu iz borova na Jelinjak ponad Šparadića. To mi je uvijek bio prekrasan izlet. A onda bi Šumarija, ja mislim da je to dijelila besplatno, krajem 8. i početkom 9. mjeseca razvozila po selima sadnice kupusa. I običnog i verzota.

Foto: Željko Krnčević

Uživao sam stvarno s ćaćom u zelenom Tamiću. Grebaštica, Konoba, Brnjača, Draga, Krčulj, Široke, Kruševo, Prhovo, Primošten… Makadam, borova šuma i krš. Ljudi srdačni u svojim teškim životima. Onda, u ranu zimu, opet u Tamića sa starim pa na teren. A verzot se krčka u kominu na vatri u „bronzinu“ na komoštrama. Bura puše a uz vatru svi gušti. Uglavnom bi se kupus poslužio s maslinovim uljem i bilim lukom, rjeđe s kaštradinom, a ponekad i s kojim komadićem suhe prasetine. Ljudi moji, lipo li je bilo. Dobri moj ćaća, zeleni Tamić i ponosni Primošten Burnji…

Foto: Željko Krnčević

Naravno da je ova „slastica“ dio i obiteljskog menija, ali o tome drugi put.

Na tragu toga, samo bez vatre, „na struji“ koju plaćamo u kunama. sam se poigrao s ovim Ivinim verzinom iliti verzotom. Samo njega i kumpira uvalija u vodu i kad je bilo gotovo procidija, začinija s Dobrodolačkim eliksirom i lukom iz Banjevaca, sol, papar i to je to. Ma cukar cukreni.

Onaj drugi način – najprije sam u bronzin stavija kumpire, mrkvu, pancetu, kapulu, luk i chilly papričicu bez špica, pa kupus.

Foto: Željko Krnčević

I onda se uz ove mirise i okuse sjetiš svega lipoga šta je bilo, svega lipoga šta je danas, i svega lipoga šta će biti.

Svitu moj, ako je ovo neko pročita do kraja, želim mu puno zdravlja i ljubavi i uživanja u umjerenom gurmanluku.

Dobar vam tek!

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.