>
  2 min. čitanja

Znate li razliku između roka trajanja „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“?

Znate li razliku između roka trajanja „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“?
Photo: Pixabay

Tek oko trećine hrvatskih građana razumije razliku između navođenja roka trajanja „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“, utvrdilo je istraživanje Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za hranu na reprezentativnom uzorku hrvatskih građana.

Upravo nerazumijevanje ovih navoda može dovesti do konzumiranja hrane koja nije sigurna, ali i nepotrebnog bacanja zdravstveno ispravne hrane. Stoga su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu pokrenuli informativnu kampanju putem video spota koji potrošačima objašnjava tu razliku na jednostavan način.

– Osim nerazumijevanja rokova trajanja, istraživanjem smo došli i do zabrinjavajućeg podatka da samo 10 % potrošača redovito čita deklaracije na proizvodima. To je također nešto što želimo promijeniti – izjavila je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, dr.sc. Darja Sokolić.

Navod “upotrijebiti do” ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati,  jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati  neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje (npr. svježe mlijeko, svježe meso, svježa riba i sl.).

Navod “najbolje upotrijebiti do” govori o kvaliteti hrane, tj. nakon njegovog isteka hrana je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije bilo oštećeno. Međutim, proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete jer hrana primjerice počne gubiti aromu i sl. Važno je naglasiti kako izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna. Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju, ako nije pravilno čuvana. Stoga, apel Ministarstva poljoprivrede i HAH-a ide i u smjeru i pravilnog čuvanja hrane, u skladu s navodima na deklaraciji.

– Jedan od vodećih razloga bacanja hrane u kućanstvima je i nerazumijevanje navoda o rokovima trajanja, zbog čega i zdravstveno ispravna hrana često završi u smeću. To želimo promijeniti. Radimo na svim razinama da se bacanje hrane maksimalno smanji, da razvijemo kulturu doniranja hrane i da kroz IT platformu jače povežemo donatore hrane i posrednike koji tu hranu distribuiraju potrebitima – istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.